Viszály a romákkal

Hírösszefoglaló
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők és a rendőrök közti apróbb összecsapásokba torkollott pénteken este az észak-csehországi Rumburkban egy nagygyűlés, amelynek résztvevői elsősorban a helyi bűnözés ellen tiltakoztak, és akiknek egy része romaellenes akciókba fogott. 1600-1700 ember vett részt a tüntetésen, és a szélsőjobboldali mozgalmak többtucatnyi képviselője is megjelent. A nagygyűlés után háromszáz ember a romák lakta gettóba indult, ahol kövekkel, üvegekkel, almákkal dobálták meg a romák házait. A helyi romák egy része a péntek esti akció idejére már korábban elhagyta otthonát, míg mások bezárkóztak. Az MTI által idézett prágai közrádió szerint a rendőrök a romákra támadók közül egy személyt őrizetbe vettek, többet pedig elővezettek és kihallgattak.
A helyi lakosság és a régióban az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült romák közötti feszültség ebben a hónapban mérgesedett el, hírek szerint azután, hogy roma fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat bántalmaztak, akik közül néhányan súlyosan megsebesültek. A hatóságok a támadásokat „rasszista indítékúnak” minősítették, a belügyminisztérium egy hete 50 tagú elitkommandós egységet küldött a rend fenntartására. A rendőrség eddig hét cigány támadót vett őrizetbe, s eljárást indított ellenük.
Az észak-csehországi Varnsdorf környékén már hosszabb ideje konfliktusok vannak a helyi lakosság és a betelepülő romák között. Májusban a régió 18 településének polgármestere levélben fordult Petr Necas kormányfőhöz, hogy az állami hatóságok orvosolják a helyzetet. A polgármesterek helyi polgárőrséget is létre akartak hozni, de azt a hatályos cseh törvények nem engedélyezik. Csehországban a 2001-es népszámláláskor csak alig 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek, nem hivatalos kimutatások szerint azonban a csehországi romák száma meghaladja a 250 ezret. Számos helyen a romák munkanélkülisége szinte százszázalékos, a családok egyetlen hivatalos jövedelmét döntően a szociális támogatások jelentik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.