Vita a lengyel nyugdíjakról

Hírösszefoglaló
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánnyugdíjpénztárak megszüntetését és a vagyonuk költségvetésbe olvasztását javasolja a lengyel munkaügyi miniszter – tudta meg a Napi.hu. Jolanta Fedak úgy gondolja, a magán-nyugdíjpénztárak csak eltőzsdézik az emberek pénzét, ezért az jobb helyen lenne a költségvetésben. A miniszter egyébként nem először indít támadást a magánkasszák ellen, már több mint egy éve harcol a nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetéséért. Most, hogy a tőzsde mélyrepülése súlyos károkat okozott a magán-nyugdíjpénztáraknak, elérkezettnek látta az időt, hogy ismét elmondja érveit. A lengyel magánpénztárakban több mint 235 milliárd zloty (15,3 ezermilliárd forint) gyűlt össze, ebből 83 milliárdot a tőzsdén fektettek be a kasszák. Az év eleje óta az alapok 3-4 százalékot veszítettek értékükből.
Egész másként vélekedik ugyanerről a kérdésről Jacek Rostowski, az ország pénzügyminisztere, aki a napokban közölte: amennyiben az októberi választások után is a jelenlegi kormány marad hatalmon, nem fogják csökkenteni az állami nyugdíjalapból a magánnyugdíj pénztárakba való átutalás nagyságrendjét. Az év elején elfogadott nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjjárulékokból származó befizetések 2,3 százaléka megy a magánnyugdíj-pénztárakba a korábbi 7,3 százalék helyett. A fennmaradó 5 százalék az állami nyugdíjalapban marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.