Víz alatt rugdos az IMF

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az eurózóna új válsága, és vannak arra utaló jelek, hogy ez fenyegetőbb lehet, mint az eddigi – erről beszélt a gazdasági bizottság ülésén tegnap Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter a legfontosabb teendőknek a Széll Kálmán-terv folytatását, az idei költségvetés 100 milliárdos intézkedéssorozatát, a jövő évi 2,5 százalékos hiány elérését, a foglalkoztatás bővítését és a devizahitelesek megsegítését nevezte. Az egykulcsos szja-rendszer kapcsán a tárcavezető megjegyezte, tartani fogják azt az ígéretünket: senki nem jár rosszabbul. Ez – mint mondta – látható lesz a jövő évi költségvetés tervezetében is, amely péntekre már a Költségvetési Tanács elé kerül. Matolcsy azt is elárulta, hogy óvatosan kell kezelni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elismerő szavait, ugyanis minden „dicséretre 20-25 víz alatti rúgás jut”. „Az IMF mindent megtett azért, hogy a kormány vonja vissza a bankadót és a magán-nyugdíjpénztári rendszer reformját.”
A 100 milliárd forintos idei plusz hiány kezelésére az Országgyűlésben már meg is történtek az első lépések tegnap. Matolcsy György benyújtotta a jövedéki adók (szeszes italok, dohánytermékek, gázolaj) és a játékadó emelésére szolgáló törvényjavaslatot.
Az MSZP kivonult a számvevőszéki és költségvetési bizottság üléséről, ahol a képviselők megvitatták az előterjesztést a témában, arra hivatkozva, hogy nem jutottak hozzá időben a dokumentumhoz. – A szocialista képviselők nem kívánnak szembesülni azzal, hogy milyen súlyos örökséget hagytak hátra – így kommentálta az ellenzéki képviselők magatartását Szatmári Kristóf államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.