Vizsgált rokkantosítások

Több visszaélésgyanús ügyet is talált a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatánál a Nemzeti Rehabilitációs Hivatal. A vizsgálat még tart, eddig több mint másfél ezer ember leszázalékolását ellenőrizték, százharminc esetben rendeltek el rendkívüli eljárást – közölte tegnap a Hír TV.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két egri orvost vett őrizetbe tavaly a rendőrség, miután kiderült, pénzt kértek a rokkantosításért. Ezek után rendelt el átfogó felülvizsgálatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi). A Nemzeti Rehabilitációs Hivatalban egy komplex képességvizsgáló készülékkel, úgynevezett munkaszimulátorral vizsgálják meg, ki, milyen munkára alkalmas. A berendezésből azonban egyelőre csak egy van az országban, de jövőre a tervek szerint – európai uniós forrásból – már több is lesz. A hivatal több mint másfél ezer ember leszázalékolását vizsgálta eddig felül, s eszerint 130 esetben kell rendkívüli eljárást lefolytatni.
Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója úgy nyilatkozott: az eddigi vizsgálatok alapján és más területeken – tehát nem az egri kirendeltségben vizsgáltak közül – már három esetben indokoltnak tartották, hogy megváltoztassák a korábbi minősítést.
A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetének vezetője elismerte, korábban voltak visszaélések a rendszerben, ám szerinte a munkanélküliség nehezíteni fogja a rokkantnyugdíjasok munkába állítását. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője azt mondta: a 337 ezer nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasnak a 72 százaléka 46 és 64 év közötti, több mint 70 százalékuk nyolc általánost végzett vagy régi szakmunkásképzőt, amit a munkaerőpiacon senki sem keres. Több mint 60 százalékuk a Dél-alföldi és az Észak-magyarországi régióban él, ami a munkanélküliség szempontjából a két legrosszabb helyzetben lévő megye.
Jelenleg hétszázhatvanezren részesülnek rokkantsági nyugellátásban Magyarországon, közülük 337 ezren nyugdíjkorhatár alattiak. A kormányzat kétszázhúszezer embert vezetne vissza a munka világába. A Nefminek januárig kell kidolgoznia az új rokkanttá nyilvánítási rendszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.