WikiLeaks: győzködés fogolyügyben

Munkatársunktól
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokon át tárgyaltak az amerikai diplomaták magyar politikusokkal a guantánamói foglyok Magyarországra szállításáról – derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból. 2009. szeptember 16-án a kormány bejelentette, Magyarország befogad egy foglyot. A ciszjordániai származású rabot decemberen szállították Magyarországra. Az Origo hírportál által idézett, 2009. márciusi távirat szerint „annak ellenére, hogy a Fidesz vezetése megfogadta, nyilvánosan csendben maradnak az ügygyel kapcsolatban, Orbán Viktor Fidesz-elnök a nagykövetnek írt levelében azt kérte, hogy vonják viszsza a kérelmet”. Egy távirat szerint Orbán amiatt aggódott, hogy az EP-választáson jó eredményt elérő Jobbik szavazókat vehet el a Fidesztől. Gyurcsány Ferencet 2009 áprilisában Bajnai Gordon váltotta a kormányfői poszton, és egy júliusi jelentés szerint Bajnai elődjével ellentétben nem akart négypárti konszenzust a megállapodásról. Mégis folytatódtak az egyeztetések, Daniel Fried amerikai különmegbízott felkereste Martonyi Jánost is, aki azt mondta, a Fidesznek nem jelent nehézséget a fogoly befogadásának támogatása.
Fekszi Márta külügyi államtitkár azt mondta az amerikaiaknak, elutasítják az ujgur nemzetiségűek befogadását. Ezt a fejlődő kínai– magyar gazdasági kapcsolatokkal és a kínai nagykövetség nyomásgyakorlásával indokolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.