Zöldtábor Verespatakon

Munkatársunktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember végén Verespatakon szervezik meg környezetvédők a harmadik Reclaim the Fields tábort.
A zöldek a világ minden tájáról érkeznek, hogy szolidaritást vállaljanak Verespatak lakóival. Mint közölték: a helyiek „több mint tíz éve védik a földjüket a gazdasági bűnözéssel, a kizsákmányolással és a földrablással szemben”. A szervezők szerint „Verespatakot az a veszély fenyegeti, hogy a profit oltárán végleg feláldozzák a falut egy gigantikus aranybányaprojekt érdekében”. A Reclaim the Fields hitvallása szerint az élelmiszer, a termőföld, a vetőmagok és az őslakosok tudása túl fontosak ahhoz, hogy a jól ismert kapitalista módon váljanak árucikké és központosítva legyenek. Felhívásukban az szerepel, hogy ellenállunk annak a logikának, amely életformáinkból profitot akar termelni. Ezért erősítik azokat az alternatív paraszti életformákat, amelyek közös megegyezésen alapszanak, és „visszakövetelik a földeket”.
A 2011. szeptember 21-től 30-ig tartó tábor alatt rendezik meg a Reclaim the Fields általános gyűlését, hogy meghallgassák az elmúlt két év történeteit és beszéljenek a jövő nemzedékeiről is. A szervezők tervei szerint lehetőséget teremtenek arra is, hogy tanuljanak egymástól a földhöz jutás és az élelmiszer-önrendelkezés témájában, vetőmagokat cserélnek, mezőgazdasági technikákat osztanak meg egymással, és ellenállási akciókat is terveznek. Mivel a program a résztvevőktől függ, ezért várják a javaslatokat workshopokra, művészeti csoportotok megjelenésére, vagy más képességek megosztására. A tábort gyermekbarátnak tervezik. A gyermekfelügyeletet közösen szervezik meg, hogy mindenki részt vehessen a tábor programjain.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.