Szexadó-automaták Bonnban

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban mindeddig ismeretlen megoldást alkalmaz Bonn az utcai prostituáltak megadóztatására. Az NSZK hajdani ideiglenes fővárosában éjszakánként hat eurót követelnek a járdák fecskéinek nevezett hölgyektől. A befizetést tanúsító papírt egy – eredetileg az autók parkolócéduláját nyomtató – automata szolgáltatja. Ezzel Bonn úttörőszerepet vállalt, és a „20.15-től 6-ig” felirattal kiadott cetliről gondoskodó berendezés fényképe feltűnő helyre került a német újságokban.
A szexpiac dolgozóit adózástechnikailag két csoportra osztják: amíg a nyilvános házakban, erotikaközpontokban és szaunaklubokban alkalmazottak bevétele nagyrészt áttekinthető, az utcai prostituáltak forgalma ellenőrizhetetlen. A Rajna menti város ennek a tisztázatlan helyzetnek a megoldását reméli a megkövetelt szexcédulával és a világ legősibb szakmájának tartott prostitúció adóigazságosságát hangoztatva évi háromszázezer euró bevételre számít. Hasonló megoldásról a múltban már Dortmund is gondoskodott, a Ruhr-vidéki városban a lányok egy benzinkútnál kötelesek megváltani a szolgáltatásaikat legitimáló cédulát.
A parkolóautomata átalakítása nyolcezer euróba került, a prostituáltaknak kijelölt Immenburg utcában rendszeresen ellenőrzik majd az előírás betartását. Száz euró büntetést kell fizetnie annak, aki meg akarja takarítani a hateurós adót. Az ismételten szabálysértésen kapott lányokat végleg kitiltják megszokott környezetükből, amelyet a környék lakosainak tiltakozására a város szűk keretek közé szorított. Az úgynevezett teljesítőterületen fafülkéket állítottak fel, ahová a lányok visszahúzódhatnak a vendégekkel. Szükség esetén innen riaszthatják is a területet felügyelő személyzetet.
Az ellenőrök különböző nyelvű cédulákkal felszerelve végzik munkájukat, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a prostituáltak többsége külföldi származású és nem vagy csak törve beszéli a német nyelvet. A város tanácsa az adóhivatalban két új munkatársat alkalmazott a szexadó adminisztratív feldolgozására.

Emelnék a korhatárt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára támogatja azt kezdeményezést, hogy a svájci törvényhozók 16-ról 18 évre emeljék a legális prostitúció korhatárát; a fiatalkorú nők prostitúciójának szigorítását célzó kezdeményezésről Balog Zoltán és Bogárdi Szabó István református püspök tegnap tartott sajtótájékoztatót a svájci Aargau tartomány székhelyén, Aargauban – közölte a minisztérium. Mint írták, a svájci jogszabály-szigorítást Balog Zoltán államtitkár támogatásával Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke kezdeményezte. Emlékeztetnek rá, hogy a svájci szabályozás különösen nagy mértékben érinti a magyarokat. A 18 év alatti, azaz fiatalkorú prostitúció az Európa Tanács a gyermekek szexuális kihasználása ellen 2010. június 16-án létrejött megállapodását (lanzarote-i megállapodás) is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott – tették hozzá a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.