Pécsi buszeladás: hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet

2012. 11. 19. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táblabíróság egyúttal megszüntette Keczer László lakhelyelhagyási tilalmát. A Pécsi Törvényszék tavasszal különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben találta bűnösnek és hét év börtönbüntetéssel sújtotta Keczer Lászlót, és öt évre a közügyek gyakorlásától, tíz évre gazdasági társaság vezetésétől is eltiltotta.

 

A vád szerint a helyi tömegközlekedési céget 2008 és 2011 között vezető 57 éves férfi vezérigazgatói megbízását kihasználva, kötelezettségeit megszegve, a pécsi közgyűlés felhatalmazása nélkül kötött 2009-ben szerződést a városi vagyonkezelő Pécs Holding többségi és a Mecsekbusz Kft. kisebbségi tulajdonában lévő PK buszparkjának eladásáról. A járművek a PK és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-hez kerültek, de az adásvételhez kapcsolódóan a buszok bérléséről is született megállapodás, hogy a járművekkel továbbra is biztosíthassák Pécs tömegközlekedését.

Az ügyészség és az elsőfokú bíróság szerint Keczer László ezzel mintegy 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az általa képviselt önkormányzati érdekeltségű társaságnak. A másodfokon eljáró táblabíróság Krémer László bíró vezette tanácsa azonban úgy találta: a Pécsi Törvényszék ítélete – részben a vádirat hiányosságai miatt – megalapozatlan volt, és a bíróság az indoklási kötelezettségeinek sem tett mindenben eleget.

Az ítélőtábla álláspontja alapján a törvényszék a PK buszeladással és a bérlettel kapcsolatos szerződéseit nem megfelelően, azaz nem komplexen, egy gazdasági folyamatként vizsgálta, hanem egy-egy ügyletet kiragadott, és azokról azt állapította meg, hogy előnytelenek voltak a PK-nak. Ezenkívül nem volt tekintettel a szerződésekben érintett gazdasági társaságok részben azonos tulajdonosi összetételére sem.

A táblabíróság kimondta: a buszpark eladása nem járt vagyonvesztéssel, mert a járműveket a könyv szerinti értéknél 50 millió forinttal magasabb áron értékesítették. Ezért az új eljárásnak elsősorban annak vizsgálatára kell kiterjednie, hogy a buszok bérlésével kapcsolatban voltak-e aránytalanságok.

A pécsi autóbuszok eladásáról szóló szerződést februárban jó erkölcsbe ütközőnek, ezért jogerősen semmisnek nyilvánította a Zalaegerszegi Törvényszék. Ennek értelmében a PK Busrent nem szerezte meg a 176 busz tulajdonjogát, így az eredeti állapot helyreállítása érdekében azokat vissza kellett adnia a PK-nak.

A pécsi közgyűlés áprilisban úgy döntött, hogy a szolgáltatás biztonságáért a nehéz anyagi helyzetben lévő PK helyett egy tisztán városi tulajdonú céget, a Tüke Busz Zrt.-t bízza meg a tömegközlekedési feladatok ellátásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.