Keresés
Magyar Nemzet
2021. július 31., szombat, Oszkár napja
HÍR TV - Publi CafeFajgyűlölő politikust támogat Gyurcsány.
Archívum, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-archivum/kertesz-imre-az-iroszovetsegrol-5284088/

Kertész Imre az írószövetségről

Egy mítosz véget ért, a Magyar Írószövetségben nyílt antiszemitizmus uralkodik címmel Kertész Imre a Die Zeit című német hetilapban fejti ki nézeteit. Vélemény szerint a szélsőjobboldal tábora nagy.

Miután a Magyar Írószövetség nem határolódott el egyik tagjának, Döbrentei Kornélnak antiszemita nyilatkozatától, ezért a mai napig 160 író, köztük Nádas Péter, Szabó Magda, Esterházy Péter és Konrád György – hogy csak néhány ismert nevet említsünk – kilépett a szervezetből. Minderre felfigyelt a meglepett világsajtó is. A szokatlan érdeklődés az ország küszöbön álló európai uniós csatlakozásával is magyarázható – írja Kertész Imre a Die Zeit című német hetilapban.

Egy régi, klasszikus, ostoba, rossz és végül Auschwitzba torkolló antiszemitizmus ez, és nem új, úgynevezett euroantiszemitizmus, amely különben a klasszikus antiszemitizmust mélységesen elítéli. Mint a Nobel-díjas író fogalmaz, a Magyar Írószövetség antiszemitái még nem ismerik az európai etikettet, és nyíltan, zavartalanul végzik munkájukat. Sem törvény, sem társadalmi tiltakozás nem állja útjukat.

Kertész Imre írásában felidézi a Tilos Rádióban történteket, amely elindította ezt a folyamatot. Emlékeztet arra az esetre, amikor tavaly karácsonykor az egyik ittas műsorvezető kijelentette, hogy legszívesebben az összes keresztényt kiirtaná. A néhány nappal későbbi, a radikális jobboldal által, a Tilos Rádió szomszédságában szervezett demonstráció szószólója Döbrentei Kornél volt, aki szerint a vallásos köntösbe bújtatott könyörtelen háború a magyarság megsemmisítéséhez vezet.

Kertész Imre szerint hiányzik Magyarországról egy modern, konzervatív jobboldal. A radikális erők értelmes párbeszéd, a nemzet valós problémáinak feltárása helyett megbélyegző kijelentéseket hangoztatnak, mint hazaáruló, idegenszívű, zsidó-liberális, illetve fasiszta, kommunista és hasonlók. Az író úgy látja, a túlkapás nem kivétel volt, hanem a szabályt erősítette a hasonló túlkapások évek óta tartó sorában. A kivétel abban állt, hogy a szövetség néhány tagja megelégelte a passzív megfigyelő szerepét. Először a Németországban is publikáló Parti Nagy Lajos jelentette be a szövetségből való kilépését, majd őt követte Nádas Péter.

Kertész Imre igazi botránynak Kalász Márton, az írószövetség elnökének 25 író levelére adott válaszát nevezte. Kalász „Orwellt megszégyenítően” Orwell-idézettel azt magyarázta, hogy az írószövetség vezetése „nem gondolatrendőrség”, és nem korlátozza a tagok szabad véleménynyilvánítását.

A szélsőjobboldal tábora meglehetősen nagy és hangos, sokat fog még hallatni magáról – olvasható a Die Zeitban.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Sportszerűségből jeles

Dressel: Milák Kristóf egy nap kiüt engem a nyeregből + videó
Az amerikai világcsúcstartó a sajtótájékoztatón nem győzte dicsérni magyar riválisát.

Hazaárulás

A nácik, a kommunisták és az eltűnt dollármilliárdok
Amennyiben a hazánkból kiszivattyúzott pénz itt maradt volna, a magyarok ma olyan gazdasági szinten élhetnének, mint például a németek – mondta Borvendég Zsuzsanna történész.
Hamilton gonoszkodott az időmérőn a Hungaroringen, kifütyülték
A Formula–1-es Magyar Nagydíjon a rajtrácson az első sor a Mercedesé, a második a Red Bullé.

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Poszt-trauma

Lukácsi Katalin beütötte az utolsó szöget is az ellenzék koporsójába
Leégett az ellenzék.

Aktuális

Sokat változott az elmúlt évtizedekben az öregedéshez való hozzáállásunk
Az időskori boldogság megélése konfliktusokat szül a fiatalságot bálványozó közegben.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!