Keresés
Magyar Nemzet
2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád napja
HÍR TV – Csörte:Karácsony még mindig harcol a kormánnyal
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/lazar-a-csodahordozo-6848159/

Lázár, a csodahordozó

Lázár Ervin ma lenne hetvenöt esztendős. Lassan öt éve, hogy nincs közöttünk. Halálával sokunknak véget ért hosszan elnyújtott gyerekkora, mert hatalmasat csalódtunk. Ugyanis valahogy halhatatlannak tűnt. Aztán persze itt következik a mélyen igaz közhely; dehogyis halt meg, él a lelkünkben. Akitől ennyi mindent kapunk, halhatatlan. Így aztán Lázár Ervin halhatatlan és punktum, mint ahogy a teremtményei is. Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, Vacskamati, Berzsián költő és persze Dideki, valamint a Négyszögletű Kerek Erdő összes lakója. Bekerültek a közbeszédbe, átadjuk őket gyermekeinknek és unokáinknak és ez így megy majd a végtelenségig, amíg csak olvasnak mesét magyarul. És ha jól megy a világ sora, a felnőttek is gyakran előveszik valamelyik mesekönyvét, ha filozófiát akarnak olvasni. Mert szeretjük persze Micimackót, de Lázár Ervin ráadásul még a miénk is. És vannak emberek a hazában, akikkel kapcsolatban már az is megtiszteltetés, hogy a kortársaik lehettünk. Lázár Ervin is ilyen: csodahordozó. Mert mi is a mese? Egy csoda. És kik mesélnek? A legnagyobb lelkek. És kiknek? Az örök gyerekeknek. A jó meseíró mágus, kapcsolat két világ között. A meseírók és mondók, ha férfiak, gyakorta bajszos emberek. Bizonyára azért, mert jókat lehet somolyogni alatta. És akkor most belefoghatnánk abba a mesébe is, hogy Lázár Ervin nem „csak” meseíró volt, de felesleges. Egyrészt mi az, hogy csak, másrészt meg nagy íróhoz illendően gyönyörű novelláiban is mesélt. Első novelláskötetét, a Csonka csütörtököt a Szépirodalmi jelentette meg; a legenda szerint a Magvetőnél azzal utasították vissza, hogy úgy rossz, ahogy van, de legfőképpen életidegen. Első meseregénye, A kisfiú meg az oroszlánok 1964-ben látott napvilágot a Móránál, pillantsunk bele az első fejezetbe, már csak azért is, hogy lássuk, miként kell valamit felvezetni.
„A kert hátsó végében egy régi-régi pajta állt. Faláról nagy foltokban lehullott a vakolat, és fazsindelyes tetejét is jól megtépázta az idő. Nagy, kétszárnyú deszkaajtaja is kopott volt és töredezett, széles rések tátongtak rajta. Az egyik szárnya kissé előredőlt, mintha el akarna hasalni.
Megálltunk. A kisfiú intett, hogy hajoljak hozzá közelebb, és halkan ezt suttogta a fülembe:
– Nézz be! Itt van az oroszlánom.
A pajtában, kirojtosodott karosszékben egy nagyon öreg oroszlán ült. Orrán fekete keretes pápaszemet viselt, és újságot olvasott.
– A szemüveget csak nagyzási hóbortból teszi föl – súgta a kisfiú –, nincs benne üveg. Különben nagyon rendes öreg oroszlán. Bruckner Szigfridnek hívják.”
Hát így megy ez, ahogy azt egy másik bajszos mester, Kurt Vonnegut mondogatta gyakran. Lázár Ervin huszonéves volt ekkor. Most meg kortalan és időtlen.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lelépési pénz

Tovább dagad a kispesti vagyonkezelővel kapcsolatos botrány
Kránitz Krisztián 25 hónapnyi budapesti diplomás átlagbérnek megfelelő összegű közpénzhez juthat.

Fogyóban a frakció

Porlad és fogy az egykor szebb napokat is látott párt
Párttársai szerint Jakab Péter a külhoni magyarokat támadja, a Jobbikban pedig folyamatosan tisztogat.

Kiemelt

Hadat üzent Donald Trump a politikacsináló Twitternek
A mikroblog üzemeltetői korábban álhírnek minősítették az amerikai elnök egyik bejegyzését.

Poszt-trauma

Lánchíd – rozsda marja, nem ragyog
Karácsony, mint városvezető, előbb-utóbb eláshatja magát.

Poszt-trauma

Beárazott életek – sért a Népszava
Mire fel ez a halálosztó tempó?

Poszt-trauma

Ellenzék = DK, a DK szerint
Már megint ki hazudik?

Poszt-trauma

Salvini hívei nagyon szeretik Orbánt
Avanti ragazzi di Budapest!

Aktuális

Cseppet sem meglepő nyilatkozatot tett a kosárlabda-elnök
A férfi válogatott csapat egészen biztosan ragaszkodik ahhoz, hogy a szakvezető a posztján maradjon.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bíróság tranzitzónát betiltó döntése vízválasztó
Legyünk pontosabbak: a brüsszeli elit és a Soros-hálózat – látszólag elérte a célját.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!