Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 22., kedd, Móric napja
HÍR TV – Sajtóklub:Nézzük meg az abnormálisok fellegvárát, a DK-t.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/fekete-janos-sotet-multja-4098970/

Fekete János sötét múltja

Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökhelyettese, aki Lektor fedőnéven jelentett a Belügyminisztérium II/4-es hírszerző osztályának.

Tartótisztje a következő szavakkal mutatta be Fekete Jánost, vagyis Lektort: „1918-ban született Budapesten. Közgazdasági egyetemet végzett, 1945 óta az MKP, az MDP, jelenleg az MSZMP tagja. 1936 óta dolgozik pénzintézeti vonalon, először a szarvasi hitelszövetkezetnél, majd a kereskedelmi banknál. 1948-ban került az MNB-be mint főcsoportvezető, később a PM-ben, illetőleg a KM-ben volt osztályvezető. 1953-tól dolgozott ismét az MNB-ben, a devizaigazgatóságon.

A pártszervezet titkára volt, az ellenforradalom idején külföldön tartózkodott. Rendszeresen jelentkezett telefonon, az ellenforradalom leverése után azonnal visszatért, és munkához látott. Nagy aktivitást fejtett ki az ellenforradalom alatt kitűnt személyek eltávolításában. Emlékezetből tudom, hogy 1948-ban »Sötét« fedőnéven B. Nagy István őrnagy elvtárs szervezte be, majd Novák őrnagy volt a tartótisztje. Az állambiztonsági szervekhez a viszonya kifogástalan, dicséretes. Anyagi juttatásban, dicséretben nem részesítettük, és ennek szükségessége nem mutatkozott. Nevezett rendszeres utazásai során szükségletén túl hozzá tud jutni olyan javakhoz, melyek a nem utazók számára nem elérhetők. Ebből következik, hogy anyagi természetű juttatás nem ösztönözné jobban, mint adott esetben egy-egy jól végzett munka utáni dicséret, ami hiúságának láthatóan jólesik.”

Fekete Jánost – Lektort – 1958 januárjában kereste meg Michael Ernest bankigazgató a párizsi Société Bancaire-től, amely mögött a genovai Swiss–Israel bankház állt. Ernest egy bizonyos Joshua Dant ajánlott, aki révén Izrael rendezheti hazánk kártalanítását, ami Fekete szerint 4,5 millió amerikai dollárt tett ki. A kártalanítás összegét az innen kicsempészett javak ellenében állapították meg Magyarországnak.

Az ügy előzménye, hogy a magyar külügyminisztérium 1957. június 4-én szóbeli jegyzéket adott át Izrael budapesti nagykövetségének. Ennek lényege az volt, hogy „a követség igen jelentős mennyiségű valutát, ékszereket, aranypénzeket, egyéb értéktárgyakat vett át az Izraelbe kivándorló magyar állampolgároktól, akik az értékeket, illetve azok ellenértékét Izraelben megkapták”. A jegyzékben Paul Koren izraeli kereskedelmi attasét nemkívánatos személyként kiutasították Magyarország területéről. A magyar külügyminisztérium felszólította Izraelt, térítse meg a budapesti képviselet segítségével kicsempészett 3,5 millió amerikai dollárt. Ugyanekkor felfüggesztették a kivándorlási engedélyek kiadását. Utóbb Lektor így jelentett a Belügyminisztérium II/4-es hírszerző osztályának az izraeliekkel folytatott megbeszéléseiről: „1958. február 4-én Bécsben a Sacher szállóban találkoztam Ernesttel, valamint Joshua Dannal, aki David Ben-Gurion izraeli miniszterelnök különmegbízottja. Dan azt mondta, Izrael szeretné gazdasági vagy banki útra terelni a magyar kormány mintegy három és fél millió dolláros követelését. De diplomáciai síkon nem hajlandó elismerni a magyar kormány követelésének jogosságát.” Fekete ezt nemcsak tartótisztjének, hanem Antos István pénzügyminiszternek is jelentette.

Laczik Erika

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Fradi

Adyval példálózik Mr. Álomsorsolás a Fradi vendégjátéka előtt
A hírhedt Bernt Hulsker Ady Endre-idézettel felelt arra, hogy a Fradi vagy a Molde az esélyesebb.

Pintér Tamás

Nyugdíjazták Oroszlánt, mert a „rossz oldalra állt”
Politikai nézetei miatt rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről az egykori kaszkadőrkirályt.

Kiemelt

Itt a megújult Origó új podcastműsora a hírek szerelmeseinek
A szeptember elején megújult Origó hetente három adással új podcastot indított.

Poszt-trauma

Bolgár nehezen ért magyarul
Azt állította Bolgár György, hogy a Médiatanács döntése értelmetlen dolgokért büntette őket.

Poszt-trauma

Az ellenzéki meg a Fradi-kolbász
Az ellenzék gyomrát máris megülte a saját kolbásza.

Poszt-trauma

Cenzúrázta a színészhallgatók interjúját az egyetem
...mert nem a balliberális mantrát mondták fel.

Poszt-trauma

Az RTL Klub sztárjára lecsapott a liberális népharag
Ilyenek a tolerancia bajnokai!

Aktuális

Bocsánatot kért Yoko Onótól John Lennon gyilkosa
Mark David Chapman bocsánatot kért a néhai zenész özvegyétől, 40 évvel a halálos lövések eldördülése után.

Fricz Tamás blogja

Őszödi Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd évfordulóján is böszmeségeket ír
Gyurcsány módszeresen készül a teljes ellenzék vezetésére, még ha nem is kormányfőjelölti pozícióból.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!