Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 20., csütörtök, Aladár, Álmos napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/fekete-janos-sotet-multja-4098970/

Fekete János sötét múltja

Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökhelyettese, aki Lektor fedőnéven jelentett a Belügyminisztérium II/4-es hírszerző osztályának.

Tartótisztje a következő szavakkal mutatta be Fekete Jánost, vagyis Lektort: „1918-ban született Budapesten. Közgazdasági egyetemet végzett, 1945 óta az MKP, az MDP, jelenleg az MSZMP tagja. 1936 óta dolgozik pénzintézeti vonalon, először a szarvasi hitelszövetkezetnél, majd a kereskedelmi banknál. 1948-ban került az MNB-be mint főcsoportvezető, később a PM-ben, illetőleg a KM-ben volt osztályvezető. 1953-tól dolgozott ismét az MNB-ben, a devizaigazgatóságon.

A pártszervezet titkára volt, az ellenforradalom idején külföldön tartózkodott. Rendszeresen jelentkezett telefonon, az ellenforradalom leverése után azonnal visszatért, és munkához látott. Nagy aktivitást fejtett ki az ellenforradalom alatt kitűnt személyek eltávolításában. Emlékezetből tudom, hogy 1948-ban »Sötét« fedőnéven B. Nagy István őrnagy elvtárs szervezte be, majd Novák őrnagy volt a tartótisztje. Az állambiztonsági szervekhez a viszonya kifogástalan, dicséretes. Anyagi juttatásban, dicséretben nem részesítettük, és ennek szükségessége nem mutatkozott. Nevezett rendszeres utazásai során szükségletén túl hozzá tud jutni olyan javakhoz, melyek a nem utazók számára nem elérhetők. Ebből következik, hogy anyagi természetű juttatás nem ösztönözné jobban, mint adott esetben egy-egy jól végzett munka utáni dicséret, ami hiúságának láthatóan jólesik.”

Fekete Jánost – Lektort – 1958 januárjában kereste meg Michael Ernest bankigazgató a párizsi Société Bancaire-től, amely mögött a genovai Swiss–Israel bankház állt. Ernest egy bizonyos Joshua Dant ajánlott, aki révén Izrael rendezheti hazánk kártalanítását, ami Fekete szerint 4,5 millió amerikai dollárt tett ki. A kártalanítás összegét az innen kicsempészett javak ellenében állapították meg Magyarországnak.

Az ügy előzménye, hogy a magyar külügyminisztérium 1957. június 4-én szóbeli jegyzéket adott át Izrael budapesti nagykövetségének. Ennek lényege az volt, hogy „a követség igen jelentős mennyiségű valutát, ékszereket, aranypénzeket, egyéb értéktárgyakat vett át az Izraelbe kivándorló magyar állampolgároktól, akik az értékeket, illetve azok ellenértékét Izraelben megkapták”. A jegyzékben Paul Koren izraeli kereskedelmi attasét nemkívánatos személyként kiutasították Magyarország területéről. A magyar külügyminisztérium felszólította Izraelt, térítse meg a budapesti képviselet segítségével kicsempészett 3,5 millió amerikai dollárt. Ugyanekkor felfüggesztették a kivándorlási engedélyek kiadását. Utóbb Lektor így jelentett a Belügyminisztérium II/4-es hírszerző osztályának az izraeliekkel folytatott megbeszéléseiről: „1958. február 4-én Bécsben a Sacher szállóban találkoztam Ernesttel, valamint Joshua Dannal, aki David Ben-Gurion izraeli miniszterelnök különmegbízottja. Dan azt mondta, Izrael szeretné gazdasági vagy banki útra terelni a magyar kormány mintegy három és fél millió dolláros követelését. De diplomáciai síkon nem hajlandó elismerni a magyar kormány követelésének jogosságát.” Fekete ezt nemcsak tartótisztjének, hanem Antos István pénzügyminiszternek is jelentette.

Laczik Erika

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Ivkovics: Az egész ország büszke lehet erre a válogatottra
A magyar férfi kosárlabda-válogatott a címvédő Szlovéniát látta vendégül, és bár az ellenfél szinte végig vezetett, olykor tíz ponttal is, a drámai utolsó percben sikerült megfordítani az eredményt.

Poszt-trauma

Az orwelli idők megérkeztek, készüljünk a bozótharcra!
Hogy ki a soron következő, és mikor vágják el a torkát, az szinte mindegy is.

Poszt-trauma

Greta, hol vagy?
A migránsok iszonyatos környezetszennyezése jól láthatóan csak a helyieket zavarja.

Poszt-trauma

Könnyű pénz, csak gyűlölni kell
Na meg Orbánozni.

Poszt-trauma

Kovács László nekiugrott a nagyváradi magyaroknak – Hallgassa meg!
Nem volna itt az ideje visszavonulni?

Áprilisig elnapolva

Gyárfás Tamás kérdések kereszttüzében
Ügyész: Érzett haragot Fenyő János iránt?; Gyárfás: Rendkívül nehéz megfogalmazni. Az biztos, ha engem valaki megbánt, akkor visszavágok.

Brüsszel

Frissül
EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral – videó
Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.

Aktuális

A szív diadala – Magyarország legyőzte az Európa-bajnokot!
Megkezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amelynek útjába nyitányként rögtön a címvédő Szlovéniát sodorta a sors.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!