Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 1., csütörtök, Malvin napja
HÍR TV – CsörteAbszurd és valótlan az EB jelentése.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/jovore-kaphat-helyet-puczi-bela-emlektablaja-3861602/

Jövőre kaphat helyet Puczi Béla emléktáblája

A Cziffra-palotára kerül majd a cigány hős emléktáblája, amit a MÁV az utolsó pillanatokban utasított vissza.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hős emléktábláját – jelentett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Emmi szerint Balog Zoltán a sajtóból értesült arról, hogy civil kezdeményezésre a Nyugati pályaudvar épületén szerettek volna emléktáblát elhelyezni Puczi Bélának, a 1990-es marosvásárhelyi pogrom ellen fellépő cigány hősnek, de a MÁV szabályzata ezt nem teszi lehetővé.

Balog Zoltán a vasúttársaságot felügyelő miniszterrel tárgyalt, ezután ajánlotta fel, hogy a Cziffra-palota falán kaphat helyet az emléktábla, írja az MTI.

Bár a közlemény erről nem szól, a MÁV elutasító döntése hetekkel ezelőtt óriási felháborodást váltott ki. Az emléktábla kezdeményezése mögött álló Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület ugyanis már nyáron fölvette a kapcsolatot a MÁV-val azzal kapcsolatban, hogy szeretnének a Nyugatinál emléktáblát állítani, a vasúttársaság pedig nem volt elutasító, bár nem is mondta ki egyértelműen, hogy kihelyezhetik a táblát.

Az Index beszámolója szerint ehelyett az örökségvédelmi hivatalhoz irányították a szervezőket, hogy szerezzék be a szükséges engedélyeket. Eközben a szervezők az Adjukössze oldalon pénzt gyűjtöttek az emléktáblára, amelyet Kállai András roma származású szobrászművész el is készített, szeptember elejére pedig meg is szerezték a kihelyezéshez szükséges jóváhagyásokat.

A táblaavatás tervezett dátuma előtt három nappal azonban a MÁV visszalépett: döntésüket azzal indokolták, hogy a  társaság épületeire

emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni.

Ennek a feltételnek pedig Puczi nyilvánvalóan nem felelt meg, hiába lakott hajléktalanként élete utolsó éveiben a Nyugati pályaudvar közelében. Október 7-én, a Roma Büszkeség Napja nevű rendezvényen ezért ide, a pályaudvarhoz vonultak a résztvevők, akik szolidaritást, demokráciát, jogállamot követeltek a demonstráció során.

Puczi Béla egyike volt azoknak a marosvásárhelyi és marosszentgyörgyi cigányoknak, akik 1990 márciusában fellépésükkel megakadályozták, hogy a magyarok ellen indított román pogrom még több áldozatot szedjen. Tőle származik a később elhíresült kiáltás: „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!”

Puczit később a harcokban való részvétel miatt meghurcolták, és Magyarországra kellett menekülnie a börtön elől – de magyar állampolgárságot csak tíz év múlva kapott, és nem hősként, hanem „román cigányként” kezelték. A férfi megjárta Franciaországot, végül teljesen elszegényedve újra Budapestre érkezett; halála előtt Nyugati pályaudvar mellett tengődött hajléktalanként, abból élt, hogy némi apró fejében parkolóhelyhez segítette az autósokat.

Özvegye 2010 márciusában vette át férje Petőfi Emléklap a Helytállásért posztumusz elismerését Balog Zoltántól.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Vírusjárvány

Folyamatosan frontvonalban a Dél-pesti Centrumkórház
Egyesek akkor sem kapják el a koronavírust, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel.

Gazdasági reformok

Kulcskérdés a nemzetgazdaságilag fontos vállalatok megmentése
Boros Imre a hazai mezőgazdaság és a feldolgozóipar vállalkozóinak felkarolását tartja stratégiailag fontosnak.

Kiemelt

Friss termés a Kölcsey Művelődési Központban
A kifejezésmód olykor-olykor szürrealisztikus, abszurd, szarkasztikus és groteszk.

Poszt-trauma

Az SZFE-szappanoperaház
A színiiskolán lejátszódó újbaloldali performanszról is vetélkedőt lehetne rendezni.

Poszt-trauma

Játék kicsi magyarokkal
Trianon magyar tragédia, nem román örömünnep.

Poszt-trauma

A könyvesemberek fasizmusa
Van még lejjebb?

Poszt-trauma

Az ovisokat szemelte ki az LMBTQISTB
Hófehérkét megmenti a lófarkú királylány?

Aktuális

Átjárhat a szomszéd a telkemen? Minden a telki szolgalomról
Bizonyos esetekben hiába vagyunk egy ingatlan tulajdonosai, mégis engednünk kell, hogy azt más is használja.

Fricz Tamás blogja

Az erkölcsi hazaárulás harmadik Momentuma
A nemzeti érdek létezik, de ezt nem értik vagy nem akarják érteni a Momentum fiataljai. Ez tragikus.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!