Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-szoljon-ha-csaladtagom-indul-kozbeszerzesen-4019833/

Orbán: Szóljon, ha családtagom indul közbeszerzésen

A kormányfő akkor jelent meg, amikor már házszabályt sértett volna a válaszadás visszautasításával.

Magyarországon a közbeszerzések nyilvánosak, a cégek tulajdonosait fel kell tárni, mindenki láthatja, ki indult és ki nyert a közbeszerzéseken – hangsúlyozta a kormányfő az LMP-s Schiffer András kérdésére.

A frakcióvezető felidézte: bekerült az új közbeszerzési törvénybe, hogy az állami vezetők hozzátartozói a továbbiakban nem pályázhatnak közbeszerzéseken, azonban ez a szabály „élt talán másfél hónapot: még a múlt héten [ ] ezt a kört szűkítették a közös háztartásban élő hozzátartozókra”. A miniszterelnöktől azt kérdezte, kezdeményez-e szigorúbb összeférhetetlenségi előírásokat a politikai vezetők, pályázati döntéshozók esetében.

A kormányfő válaszában azt mondta: a hatályos közbeszerzési törvény a legszigorúbb Európában, szigorúbb, mint bármely korábbi hazai közbeszerzési törvény, és szigorúbb, mert szélesebb körre, több állami vezetőre terjed ki, mint bármelyik korábban. Hozzátette továbbá, hogy a mostani közbeszerzési szabályozási rendszer betartható és életszerű, mert azt mondja ki, hogy az ember azokért tartozik felelősséggel, akikkel egy háztartásban él. Az egy háztartásban élő családtagok köre egyértelmű, így világos, miként kell betartani a jogszabályt – érvelt.

Schiffer András viszonválaszában felvetette, hogy a politikusoknak legyen kötelező vagyonosodási vizsgálatuk. Erre Orbán Viktor úgy reagált: régi vita a vagyonbevallások kérdése, és sosem szimpatizált a kérdésben uralkodó zűrzavarral.

Talán az lenne a legszerencsésebb, ha kiválasztanánk „valami tisztességes demokráciát”, például Németországot vagy Ausztriát, és Magyarország átvenné az ottani szabályokat – mondta a miniszterelnök. Végül azt kérte Schiffer Andrástól: „ha bármelyik családtagom közbeszerzésen indul, akkor legyen kedves, ezt tegye szóvá”.

Volner János arról kérdezte a kormányfőt, miért a környezetéből kerülnek ki azok, akik jövedelmező állami és önkormányzati megbízásokat kapnak. Orbán Viktor a jobbikos politikus szavait vádaskodásként értékelte, és konkrét ügyek, jogsértések, visszaélések esetére az állam felhatalmazott szerveihez irányította. Leszögezte: nem foglalkozik üzleti ügyekkel, nem engedi, hogy a kormány döntését magánérdekek befolyásolják. „Az üzleti ügyekkel önök foglalkoznak itt, a parlamentben, önök hozzák ide valamilyen rejtélyes okból” – mondta a miniszterelnök az ellenzéki pártnak címezve.

A kormányon azt lehet számon kérni, hogy minden konkrét ügyben a magyar emberek érdekeinek megfelelő döntést hozza, ezt a felelősséget, erkölcsi mércét, követelményt a kabinet vállalja – hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán arra is kitért, hogy a Jobbiknak sikerült belekeverednie az ország legsúlyosabb pártfinanszírozási korrupciós ügyébe, amely Kovács Béla nevével híresült el, másfelől van a frakcióban olyan, aki az ország legnagyobb cégtemetőjéhez köthető. „Még nem is kormányoztak, már nyakig vannak az ügyekben, egyedülálló bravúrt hajtottak végre” – értékelt a kormányfő.

Az LMP-s Sallai R. Benedek a magyar termőföld külföldi tulajdonba kerülésével összefüggésben fogalmazott meg aggályokat, és négy állítást idézett, amelyből szavai szerint három korábban a kormányfőtől hangzott el. Ezekről kérdezte a miniszterelnök véleményét, és a privatizáció leállítását sürgette.

Orbán Viktor válaszában leszögezte: minden korábbi állítását tartja ma is. Kiemelte, hogy az árverések nyilvánosak, s a számokra hivatkozva cáfolta, hogy a kis- és közepes gazdálkodók nem tudnak földhöz jutni. Van „nem több mint kilenc” külföldi, aki az árverésen valóban győztes volt, de ez nem jelenti azt, hogy meg is vásárolhatják a földet – jegyezte meg a kormányfő.

Az Index az azonnali kérdések kapcsán arról számolt be: a kormányfő csak akkor jelent meg a teremben, amikor már házszabályt sértett volna a válaszadás visszautasításával. Addig a függöny mögött várt, így többen nem tudtak hozzá azonnali kérdést intézni, bár készültek erre. A miniszterelnök halaszthatatlan közfeladat miatt Rogán Antalt jelölte ki válaszadásra, a jobbikos Volner János kérdésekor viszont már belépett a terembe. „A miniszterelnök a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el” – nyilatkozta az Indexnek a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …