Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/jonnek-az-eletmento-defibrillatorok-a-stadionokba-3850913/

Jönnek az életmentő defibrillátorok a stadionokba

Nincs többé hirtelen szívhalál?

Rövid időn belül 800 darab defibrillátor kerülhet a stadionokba, illetve a különböző szintű futballpályák mellé – derül ki a Közbeszerzési Hatóság adatbázisába feltöltött összegzésből. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által kiírt, nyílt eljárású tenderen a Medtraining Team Kft. volt az egyetlen ajánlattevő. 260 millió forint ellenében vállalták, hogy a fenti számban nemcsak beszerzik az életmentő eszközt, hanem be is tanítják használatára a kijelölt embereket. Az oktatást a megyei központokban tartják, ahová minden megyéből, valamint Budapestről is nyolcvan-nyolcvan főt várnak, egy csoportba húsz ember kerülhetne be. Minden területi egység esetén négy oktatási napot kell tartania a pályázat nyertesének, ez országosan nyolcvan napot jelent.

A győztes cég ügyvezetője lapunknak elárulta, a vállalkozás először nyert ilyen jelentős összegű pályázatot. – Most a szövetségnek kell majd lépnie, és a szerződéskötés után két hónap áll majd a rendelkezésünkre a pályázatban vállaltak megvalósítására. Olyan alvállalkozókkal fogjuk elvégeztetni a betanítást, akiknek megfelelő egészségügyi végzettségük van. Hamarosan elkezdjük az oktatók kiválasztását – jelentette ki Lukács Péter, akinek mentőtiszti végzettsége van, így aktívan részt vesz majd az oktatási folyamatokban is.

Egyébként a cég az általa forgalmazott Samaritan Pad 350P defibrillátorokat szállítja le majd az MLSZ-nek; ezek darabonkénti beszerzési ára nettó 350-500 ezer forint. – Az általunk kínált életmentő eszközt kifejezetten nyilvános helyeken való használatra tervezték, felnőtt- és gyermekbetegeken egyaránt használható, kis tömegű és könnyen működtethető rendszer. Előbb analizálja a szívritmust, majd elektromos ütést ad le a hirtelen szívhalált szenvedett betegeknél, megpróbálva visszaállítani a normál működést. A felhasználóbarát készülék egyszerű hang- és képüzenetekkel segíti az újraélesztést és a defibrilláció folyamatát – tudtuk meg a cégvezetőtől. Aki hozzátette: a pályázatban azt is vállalták, hogy bizonyított újraélesztés esetén nyolc éven keresztül cserélik a készülékekben az elektródákat és az akkumulátorokat.

Az MLSZ-hez közel álló forrásunk elmondta, a mostani tender csak az első lépés volt, a végső cél az, hogy megyei szinten minden pályára kerüljön legalább egy életmentő eszköz. A klubok felelőssége, hogy a győztes cég segítségével képezzék ki a defibrillátorok használóit, ezek az oktatások egyébként ingyenesek lesznek a résztvevők számára.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …