Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/tovabb-titkoljak-a-mutyit-3892648/

Tovább titkolják a mutyit

Jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a gazdasági bizottság a letelepedési kötvények adatait.

Egészen elképesztő folyamatok zajlanak a letelepedési kötvények ügyében. Hiába függesztette fel a kormány a pénzért vásárolt letelepedés intézményét múlt pénteken, a korrupciógyanús üzlet részleteit tovább titkolja a kormánypárt. Lapunk hosszú ideje foglalkozik a témával. Ez idő alatt hozzászoktunk, hogy a kormány és a parlament nem válaszolnak az újságírói megkeresésekre. A lapunk által indított hivatalos eljárások, vagyis közérdekűadat-igénylések esetében is ellenállást tapasztaltunk, ezért a Transparency International (TI) korrupció elleni civil szervezet segítségével több pert is indítottunk a programban részt vevő intézmények ellen. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának eredetileg nyolc kérdést tettünk fel, amelyek véleményünk szerint közérdekű adatnak minősülnek. A bíróság végül úgy döntött, hogy mivel egy éven belül többször kérdeztük meg ugyanazt, ezért megvalósult az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény (Infotörvény) azon bekezdése, miszerint egy éven belül nem lehet ugyanazt kérdezni. Egy pont esetében azonban a perre vitt adatigénylésünk során először tettük fel a kérdést, ezt a Fővárosi Törvényszék megalapozottnak tartotta, arra kötelezte a gazdasági bizottságot, hogy adja ki lapunknak azokat az adatokat, amely alapján a Migrat Immigration Asia Ltd. nevű vállalkozás engedélyt kapott a testülettől letelepedési kötvények jegyzésére. A decemberi ítélet januárban emelkedett jogerőre, de a bizottság a mai napig nem küldte el az adatokat. Külön érdekesség, hogy az Országgyűlésnek, mint a törvényhozás „szentélyének” egyik bizottsága nem tartja be a hatályos magyar jogszabályokat.

Miközben a kormánypártok mindent elkövetnek a letelepedési állampapír programjával kapcsolatos közérdekű adatok eltitkolásáért, jól látszik, hogy egyre nehezebb információhoz jutni a kormány által szigorított Infotörvény alapján. Az egy éven belüli kérdésismétlésbe ugyanis a legtöbb újságíró belefut, miután kénytelen számtalan alkalommal megkeresni a hivatalokat. Lapunk éppen emiatt döntött úgy, hogy a TI segítségével újrakezdi a gazdasági bizottság elleni pert, amelynek hétfőn volt az első fordulója. A gazdasági bizottságot képviselő ügyvéd a per megszüntetését kérte, miután arra hivatkozott, hogy nem a TI ügyvezető igazgatója írta alá a Karsai ügyvédi iroda megbízását, hanem Ligeti Miklós, a TI jogi vezetője. Az első tárgyalási napon azonban kiderült, hogy Ligeti Miklósnak is van aláírási joga, így a per tovább folytatódik. Ezek a trükkök nem egyedülállóak. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ellen lapunk első fokon nyert, de az ÁKK másodfokra vitte az ügyet. A fellebbezést azonban hibásan adta be az adósságkezelő, amelynek az a következménye, hogy tovább halasztódik a másodfokú tárgyalás kiírása. Ezt akár időhúzásként is lehet értelmezni, hiszen a bíróság az adósságkezelőt iratpótlásra kötelezte. Korábban az is előfordult, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal kért pénzt azért, hogy közérdekű adatokat adjon ki lapunk részére.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …