Garamhegyi-ügy: 15 éve a gazdasági tárcánál L. Zoltán

Már 1992 óta teljesít vezényléssel szolgálatot a gazdasági tárcánál az az ezredes (lapunk információi szerint L. Zoltán), aki a szaktárca államtitkárának érdekében megpróbálta a rendőrséget rávenni: vegyék ki a rendszerből Garamhegyi Ábel gyorshajtását. Az ügyben a Budapesti Katonai Ügyészség folytat vizsgálatot.

MNO
2007. 10. 16. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatásos katona a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főügyeletét október 8-án ellátó L. Zoltán, akinek ügyét a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a Budapesti Katonai Ügyészségre küldte át – írta a Magyar Nemzet kedden. A férfi 1992 óta teljesít szolgálatot a gazdasági tárcánál – derül ki Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője keddi nyilatkozatából.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter múlt hét szerdán azonnali hatállyal felmentette a minisztérium főügyeletesét, aki hatáskörét túllépve próbált közbenjárni Garamhegyi Ábel államtitkár gyorshajtása ügyében. A szaktárca aznapi közleménye szerint a minisztérium szerda délelőtt lefolytatott vizsgálata során a tárca főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve, kérés és felhatalmazás nélkül kívánt eljárni a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál.

A GKM államtitkárát múlt hétfőn este Szentendrén gyorshajtás miatt igazoltatta a rendőrség. A közlemény kiemeli: Garamhegyi Ábel – mivel hivatali gépkocsijával követte el a szabálysértést – a történteket jelezte a GKM főügyeletén, de semmilyen utasítást nem adott arra, hogy az ügyében a GKM főügyeletese járjon el a rendőrségnél.

Tagadásban

Bocskai lapunknak a múlt héten még azt nyilatkozta, hogy az említett férfi legalább három éve nem tagja a hivatásos állománynak. Mikor kiderült, hogy ez nem igaz, a szóvivő elnézést kért és elismerte: nem a megfelelő helyen nézett utána L. Zoltán státusának – derül ki a Magyar Nemzet keddi cikkéből..

A fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az állomány tagja – beleegyezésével – más szervezetnél (központi és helyi közigazgatási szerv) is teljesíthet szolgálatot. A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium állományából jelenleg 92 személy (75 tiszt és 17 tiszthelyettes) teljesít szolgálatot más szerveknél – áll Bocskai keddi nyilatkozatában.

Azokban az esetekben kerül sor ilyen vezénylésekre, amikor más ágazat egyes beosztásai honvédelmi szakértelmet kívánnak meg. Mindehhez a honvédelmi miniszter és az érintett szerv vezetőjének megállapodása szükséges. A szóvivő a közleményben hangsúlyozta, hogy a vezényelt katonák feladatát minden esetben az adott közigazgatási szerv illetékes vezetője határozza meg, velük szemben utasítási jogkörrel is ő rendelkezik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon kívül a megyei bíróságok katonai tanácsain, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban, a Miniszterelnöki Hivatalban, a Külügyminisztériumban, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon, a Nemzetközi Közlekedési Hatóságnál és a Hungarocontroll Magyar Légiforgalmi Szolgálatnál is dolgoznak katonák. Ezeken kívül a Nemzetbiztonsági Felügyeletet, valamint a HM-alapítású közhasznú társaságokat említette a szóvivő.

(MNO, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.