Fidesz: vizsgálják ki a csepeli galvániszap elszállítására kiírt tendert

A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa elvárja a környezetvédelmi tárca vezetőjétől, hogy vizsgálja ki a csepeli galvániszap elszállítására kiírt tender körülményeit, a győztes meghatározását és a műszaki ellenőrzés folyamatát. Erről Illés Zoltán beszélt csütörtökön.

MNO
2008. 01. 03. 19:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a minisztérium az adott céggel 1200 tonna plusz harminc százalék galvániszap elszállításáról kötött szerződést, ez összesen 1560 tonna. Ugyanakkor a cég azt állítja: a helyszínen még négyszáz-ötszáz tonna veszélyes hulladék található. Illés Zoltán ezzel szemben úgy becsüli, hogy még 300 tonna galvániszap lehet Csepelen, ami 15 kamionnak felel meg.

A politikus szerint ha a cég már elszállította a szerződésben foglalt mennyiséget, akkor felmerül a kérdés, honnan az újabb négyszáz-ötszáz tonna. Ha valóban még ennyi veszélyes hulladék van a helyszínen, akkor a teljes mennyiség majdnem duplája annak, mint amire kiírták a tendert, s amit a cég vállalt. Lehet, hogy rosszul írták ki a tendert, ami lehet véletlen vagy történhetett készakarva, s akkor összejátszanak – közölte a szakpolitikus. Kifogásolta, hogy a minisztérium háttérintézménye, amely kiírta a tendert, adja a műszaki ellenőröket is. Ez teljesen összeférhetetlen.

Mint mondta, él a gyanúperrel, hogy a céggel összejátszás történhetett – mondta. Ugyanakkor ha még nem szállították el a hulladékot, akkor pedig a cég nem teljesítette karácsonyig a szerződésben rögzített kötelezettségét. Eddig kellett volna ugyanis elszállítani a veszélyes hulladékot, s január 15-ig a föld kármentesítését elvégezni. Ez esetben kötbért kellene a cégnek fizetnie. Kitért arra is, hogy az érintett cégnek bár papíron minden rendben van a dunaújvárosi veszélyes hulladék lerakójával, de az korábban másfajta ipari hulladékokat tartalmazott. Illés Zoltán elvárja azt is, hogy a miniszter vizsgálja ki, a lerakó megfelel-e a magyar és az uniós előírásoknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.