Homály fedi a Kehi működését

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tevékenysége a 2002-es kormányváltás után sok esetben a „párt ökle” szerepre hasonlított leginkább. Rendszeresen kezdeményezett az Orbán-kormány időszakát érintő vizsgálatokat, feljelentéseket tett, nemegyszer Keller László volt közpénzügyi államtitkárral karöltve. A vádak egyike sem igazolódott be. Arról viszont nem hallani, hogy a Kehi hasonló intenzitással vizsgálná a jelenlegi hatalom visszaéléseit.

Magyar Nemzet
2008. 01. 26. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta nem érkezett hír a nyilvánossághoz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) működéséről, a jelenlegi kormányzati és közigazgatási szférának nincs egyetlen olyan ügye sem, amely elérné a Kehi ingerküszöbét. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hivatal honlapján nem találhatók ilyen jellegű információk. Nem tudni, hogy milyen területeken milyen vizsgálatokat folytat a hivatal, ezeknek mi az eredménye, az elmúlt másfél évben feltártak-e olyan szabálytalanságot, illetve törvénytelenséget, amely a jelenlegi kormányhoz köthető. A hivatal egyébként – honlapjának tanúsága szerint – „ellátja az államháztartási törvényben a belső ellenőrzési szerv számára meghatározott feladatokat, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások tekintetében az EU 2007–2013 programozási ciklusban az ellenőrzési hatósági feladatokat, valamint az egyéb európai uniós és nemzetközi támogatások tekintetében a kormányrendeletekben meghatározott ellenőrzési feladatokat”.

Van tehát munka bőven. Szerettük volna megtudni, hogy ezen sokrétű ellenőrzési feladatkör eddig milyen eredményekkel járt, de nem csak a honlaptól nem lettünk okosabbak. Az intézmény sajtóosztálya sem volt közlékenyebb. Két hét folyamatos telefonálgatás után sem sikerült egyetlen munkatársukkal sem beszélni. Végül a telefonközpontos segített: miután – érthetetlen módon – neki kellett elmondanunk, hogy melyik laptól és milyen ügyben keressük a sajtóosztályt, azt a választ adta: „Akkor küldjék el a kérdéseiket levélben.” Arra nem volt hajlandó válaszolni, kinek az utasítására akadályozza meg, hogy a Magyar Nemzet munkatársa közvetlenül beszélhessen a hivatal illetékesével. A hivatal tevékenységét érintő kérdéseinket szerdán el is küldtük; „soron kívüli választ” ígértek. Ilyet azonban tegnapi lapzártánkig nem kaptunk. A hivatal a nagy titkolódzás miatt egyébként nemrégiben meg is ütötte a bokáját: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ugyanis közérdekű adatok eltitkolása miatt támadta meg a Kehit. A bíróság decemberben jogerősen a TASZ-nak adott igazat.

A Kehi korábban – a 2002-es választások után – gyorsan alkalmazkodott az új kormány igényeihez: egy – még az Orbán-kabinet idején megkezdett, de a Medgyessy-kormány regnálása alatt befejezett – vizsgálat eredményét „némileg” megváltoztatták: a Gyurcsány Ferenchez köthető, balatonőszödi kormányüdülőt érintő, zavaros privatizációs ügyben a Kehi jelentése végül az állapította meg, hogy nem történt szabálytalanság. A jobboldali kormány idején történt informatikai beszerzések ügyében viszont hadjáratot indított a szervezet, számos törvénytelenségre híva fel a figyelmet. Az ezek nyomán tett feljelentéseknek végül nem lett elmarasztaló eredménye. A 2006-os választások előtt előkerült egy ugyancsak a Kehinek tulajdonított dokumentum, amely azt „igazolta”, hogy az Orbán-kabinet túlkonszolidálta a Postabankot, a feltáró jellegű vizsgálatokat pedig az akkori kancelláriaminiszter, Stumpf István állította le. Ennek az ügynek sem lett folytatása, pedig a szocialista–szabad demokrata tandemnek nyilván jól jött volna. Hiábavaló erőlködésből tehát nem volt hiány. Eredményből annál inkább.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.