Milliókért nyertes pályázatok – Szélhámos a Fehér Házban?

Az első Gyurcsány-kormány minisztereinek, államtitkárainak és helyettes államtitkárainak zsebébe vándorolt az a több száz millió forintnyi kenőpénz, amit pályázatkészítés ürügyén csalt ki vállalkozóktól egy férfi – írta a Blikk egy okiratra hivatkozva. A kormányszóvivő visszautasította a súlyos korrupciós vádakat.

Magyar Nemzet
2008. 01. 08. 10:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daróczi Dávid közlése szerint a rendelkezésre álló dokumentumról a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is megállapította, hogy kétséges a valódisága.

Milliós díj ellenében nyertes pályázatokat ígért 2005-ben, tehát az első Gyurcsány-kormány idején egy H. A. monogramú budapesti férfi több tucat vállalkozónak – írta a Blikk. A bulvárlap cikke szerint a kormányzati luxus Audi A6-ossal és parlamenti belépőkártyájával kérkedő H. A.-nak azzal sikerült elnyernie a vállalkozók bizalmát, hogy találkozókat szervezett azokkal a miniszterekkel és államtitkárokkal, akik a pályázatok elbírálásában segédkezni tudtak.

A vállalkozók milliókat fizettek ki a Fehér Házba bejáratos H. A.-nak, de a pályázatok vagy el sem készültek, vagy nem lettek nyertesek. A vállalkozók vissza akarták szerezni pénzüket, de H. A. közölte: nem tud fizetni. A férfi egy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba azt írta: a milliókat átadta azoknak a minisztereknek, államtitkároknak, akikkel a vállalkozókat összehozta. A dokumentumban tételesen kifejti, melyik politikus mennyi pénzt tett zsebre. Az öt érintett kormányzati politikusból csak egy tisztességes akadt, aki nem fogadta el a kenőpénzt, a többiek pedig később sem akarták az összeget visszaadni H. A.-nak – olvasható a cikkben.

A károsultak büntetőfeljelentést tettek. Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy reagált, az ügyet már tavaly ősszel kivizsgálta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, és megállapította, hogy az érintett cégek vagy nem pályáztak, vagy nem is nyertek uniós forrást, tehát H. A. állításai hamisak. Daróczi közlése szerint a H. A. levelében foglaltakról a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is megállapította, hogy valótlan tartalmú, és kétséges a valódisága. Az NBH vizsgálata szerint H. A. nem volt abban a helyzetben, hogy ilyen támogatásokat „kijárjon” – állította a kormányszóvivő.

Arra a kérdésre, kik a cikkben szereplő politikusok, Daróczi nem válaszolt, mondván, nem kíván hozzájárulni, hogy embereket „ártatlanul hírbe hozzanak”. Baráth Etele MSZP-s parlamenti képviselő, aki a cikkben említett időszakban, 2005-ben az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt, gyermekdednek és életszerűtlennek nevezte H. A. történetét. Baráth azt állította, nem ismeri a férfit, soha nem találkozott vele és szerinte ő egy szélhámos.

A BRFK közleménye szerint az ügyben tavaly júliusban tett feljelentést a gazdasági társaságokat képviselő ügyvédi iroda a X. kerületi kapitányságon, amely csalás bűntettének megalapozott gyanújával eljárást indított H. A. ellen, aki szabadlábon védekezhet. Azt állították: a sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben politikusok érintettsége nem vetődött fel, ezt az eljárás érintettjeinek vallomásai sem támasztották alá.

A Hírszerző internetes portál szerint H. A.-t korábban már jogerősen elítélték csalásért. Parlamenti belépőjét egy évvel ezelőtt letiltották, miután többen is arra panaszkodtak, hogy a férfi zaklatja őket.

Munkatársunktól

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.