Vesztegetési botrány a BVOP-nál – jó pénzért VIP cella jár?

A hazai büntetés-végrehajtás történetében példa nélküli korrupciós ügyben emeltek vádat: vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádol több büntetés-végrehajtási ezredest a katonai ügyészség, mert pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket.

MNO
2008. 01. 28. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat főtiszt pénzért soron kívül engedélyezett beszélőt vagy büntetés-félbeszakítást a raboknak. A jól fizető fogva tartottak különleges kedvezményeket nyújtó, VIP cellába kerültek. Később már milliókat követeltek a foglyoktól, akik már nem tudtak fizetni, így inkább feljelentették az ezredeseket.

Volt, akinek egymillió forintjába került, hogy Tökölön, a fiatalkorúak börtönében töltse le a büntetését. Ezért a pénzért a különleges kedvezményeket biztosító VIP körletben helyezték el, az itt működő kórházban pedig dolgozhatott egy, csak neki kitalált, laboros munkakörben. A fizetős raboknak – és nem csak Tökölön, hanem az egri börtönben is – kétszer annyi csomag, beszélő és szabadság járt, mint a többieknek.

A Budapesti Katonai Ügyészség titkosszolgálati eszközöket is felhasználva, több hónapig tartó nyomozással derítette fel a hazai büntetés-végrehajtás történetében példa nélküli korrupciós ügyet.

A Budapesti Katonai Ügyészség vezető ügyésze a közszolgálati televízió híradójának elmondta, tizenegy személy ellen emeltek vádat. A vádlottak között hat ezredes, egy alezredes, két ügyvéd és két civil van, akik közül az egyik a BM kórház főorvosa. Vannak köztük, akik tagadnak és többször fel is jelentették a nyomozókat. A katonai főügyészség eljárása azonban tisztázta az ügyészeket.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán azt mondták, nem nyilatkozhatnak, mert arra csak a nyomozó hatóságnak vagy a bíróságnak van felhatalmazása. A BVOP érdemben csak annyit közölt az ügyről, hogy együttműködtek a nyomozókkal, és azóta szigorították az ellenőrzést az érintett területeken.

A vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolt ezredesek és a többiek március elején állnak bíróság elé. Ügyüket Győrben tárgyalják majd, mert a Fővárosi Bíróság elfogultságot jelentett be. Az egyik vádlott ugyanis ülnökként tagja volt a bíróság egyik katonai tanácsának.

(hirado.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.