időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

A nemzeti park megóvásáról szólt Sólyom a Hortobágyon

MNO
2008.10.20. 09:19

Az elnöknek is szabad bizonyos missziókat teljesítenie – mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Hortobágyon, azon a rendezvényen, amelynek keretében bemutatkozott a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). <br /><br /><strong><a href="/portal/592157" target="_blank">• Sólyom Basescuval ünnepli október 23-át Csíkszeredán</a></strong>

Az országjárás kapcsán a sajtó három napig arra figyel, hogy mit csinál, és milyen értékeket őriz egy nemzeti park – fogalmazott az államfő, aki Értékőrző tájak és emberek Magyarországon című országjáró sorozatának hatodik állomásaként látogatott a Hortobágyi Nemzeti Parkba.

Mint mondta, akkor, amikor válság közeleg, nagyon megnyugtató azt felmutatni, hogy az országban vannak állandó értékek. Szólt arról, hogy a nemzeti parkban tett túra első állomásaként vasárnap áthajózott a Tisza-tavon és megtekintette a pusztát is, amely szavai szerint nagyon megfogta őt.

Sólyom László egyedülállónak nevezte az összefüggő gyepterületet, amely a Hortobágyi Nemzeti Park sajátja. Kiemelte azt is: a nemzeti park fennmaradásának egyik tanulsága, hogy ki lehet békíteni a gazdasági és a természetvédelmi szempontokat. Hangsúlyozta azonban, hogy minden nemzeti parkot, így a HNP-t is állandóan fenyegeti a privatizációs nyomás. Az államfő nagyra becsülte azt a gesztust, hogy vasárnap Nagy Imre gulyástól megkapta a darutollat a kalapjáról.

A rendezvényen elhangzott, hogy a 35 éves Hortobágyi Nemzeti Park területének több mint 95 százaléka állami tulajdonban van. Itt találhatók hazánk legnagyobb szikes mocsarai, halastavainak összterülete pedig ötezer hektárra tehető.

A tájra jellemző növény- és állatfajok, mint például a magyar nőszirom, a kanalasgém, a földikutya, a racka juh, a szürke marha, valamint a mangalica sertés fenntartása és megtartása fontos feladata a nemzeti parknak.

Elhangzott az is, hogy a magyar biotermékek egyharmada a Hortobágyi Nemzeti Park területéről származik. Ugyanilyen fontos a világon egyedülálló pásztorkultúra fenntartása is ezen a területen.

Az államfő a nap folyamán Hajdúböszörményben együtt ebédel a nemzeti parkkal együttműködő települések polgármestereivel, elmegy a hajdúhadházi lőtérre, majd a geszterédi Árpád fejedelem iskolába látogat.

A Hortobágyi Nemzeti Park 1973-ban jött létre mint Magyarország első nemzeti parkja, amely 1999-ben kultúrtáj kategóriában a világörökség részévé vált. A Hortobágy Európa legnagyobb kiterjedésű épen maradt nyílt legelő pusztája.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.