időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Kártérítést kapnak az Árpád-hídon fennakadt autósok

MNO
2008.10.28. 09:21

Kártérítésre számíthatnak az Árpád híd üzemeltetőjétől azok, akiknek megsérült a gépkocsijuk a hídon megkezdett munkálatok miatt; kedd reggel több jármű fennakadt azon a szerkezeten, amelyen a felújítás idején áthalad a forgalom, ezért jelentős torlódás alakult ki. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kedden azt közölte: azonnali vizsgálatot kezdeményez az ügyben. A híd üzemeltetőjeként a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helytáll a keletkezett károkért, az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak – közölte Horváth László helyettes szóvivő.

Jóval hosszabb menetidőre kell számítaniuk az autósoknak az Árpád híd felújítása miatt az észak-pesti régióban; a Fővinform azt javasolja az autósoknak, hogy ha tehetik, másik hidat vegyenek igénybe a Dunán való átkeléshez – mondta Pongrácz Dániel, a Fővinform ügyeletese.

A hídon hétfő este 10 órakor kezdődtek a felújítási munkálatok, kicserélik az északi, a Buda felé vezető hídpályán, a Hajógyári-szigeti pillér felett a hőtágulásból származó mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti (dilatációs) elemeket. A felújítás miatt este 10 és reggel 6 óra között két forgalmi sávot lezárnak, nappal a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten keresztül haladhatnak a járművek.

Pongrácz Dániel elmondta: jóval hosszabb menetidővel kell számolniuk azoknak az autósoknak, akik Pesten az Árpád híd irányába mennek, így jelentős a torlódás a Váci úton, valamint a Hungária körúton és a Róbert Károly körúton. A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, kerülje el a hidat és válasszon más útvonalat. Hozzátette, hogy a munkaterületet lefedő, fekvőrendőrhöz hasonlító szerkezet is komoly gondot jelent az autósoknak. Az ügyeletes szerint a csúcsidő után valószínűleg enyhül a forgalmi torlódás.

Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helyettes szóvivője közleményben tájékoztatott arról, hogy a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten több jármű nem tud áthaladni, azon gépjárművek akadnak fenn. Mint írta, várhatóan délelőtt 10 órára ideiglenes megoldással valamennyi járművel átjárható lesz ez a rész. A szakemberek reggeli helyszíni szemléje után döntöttek arról, hogy hideg aszfalttal meghosszabbítják a szerkezetre történő felhajtás és az arról való lehajtás útját, így azon már valamennyi jármű fennakadás nélkül áthaladhat. A hibát két sávon már kijavították és a módosított áthidalón már valamennyi jármű fel- és lehajthat, és a legkésőbb 11 óráig a harmadik sávon is végeznek a munkával – közölte a helyettes szóvivő.

Az FKF Zrt. korábban tudatta: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító „provizóriumot” helyeznek el, amely csak csökkentett, maximum 30 km/h-s sebességgel közelíthető meg. A szerkezet ugyanis az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, hasonlóan a lakóövezeti utakon alkalmazott forgalomcsillapító szigetekhez. Nappal 6 és 22 óra között ez áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is. A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.