időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Többen jelzik: nem mennek el a „nemzeti csúcsra”

MNO
2008.10.14. 16:00

Paczolay Péter nem kíván beavatkozni a végrehajtó hatalom döntéseibe, Göncz Árpád állítólag gyengélkedik: sorra mondják le a meghívottak a Gyurcsány által kezdeményezett „nemzeti csúcsot”. Korábban Sólyom László<strong> </strong><a href="/portal/590925" target="_blank"><strong>jelezte</strong></a>, hogy nem vesz részt az összejövetelen. Később kiderült: Mádl Ferenc volt köztársasági elnök sem látja indokoltnak részvételét. Aggályai vannak a csúcstalálkozóval kapcsolatban Medgyessy Péternek. Semjén Zsolt elmegy a találkozóra, ám már most kifejtette fenntartásait. <br /><br /><strong><a href="/portal/590989" target="_blank">• Kósa: „Vízgereblyézés” várható a nemzeti csúcson</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/591062" target="_blank">• Századvég: a nemzeti megegyezésnek Gyurcsány az akadálya</a></strong>

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke nem vesz részt a „nemzeti csúcson”, mert az általa irányított testület nem avatkozhat be a végrehajtó hatalomra tartozó politikai kérdések eldöntésébe – közölte az Ab sajtófőnöke kedden. Paczolay Péter a Gyurcsány Ferencnek írt levelében olyan megtisztelő gesztusnak nevezte meghívását a találkozóra, amelyre megfogalmazása szerint csak a támogatás és az egyetértés lépése lehet a válasz – jelentette ki Sereg András. Hozzátette: az elnöke testülete nevében is üdvözölte a nemzet érdekében létrehívott, felelősen cselekvő találkozót. „Teszi ezt azért is, mert a jogállamiság része az államhatalmi ágak együttműködési kötelessége” – ismertette a sajtófőnök.

A levélből idézve Sereg András azt mondta, az Alkotmánybíróság működése kezdetétől vallja, hogy az alkotmányban szabályozott szerveknek kötelessége hatásköreiket jóhiszeműen, feladataikat kölcsönösen segítve, együttműködően gyakorolni. Hozzátette: ezen túlmenően azonban az Alkotmánybíróság nem avatkozhat be a végrehajtó hatalomra tartozó politikai kérdések eldöntésébe, legyen szó akár az euró bevezetéséről, a korrupció elleni fellépésről, vagy a többi nagy horderejű kérdésről. A hatalmi ágak ellensúlyának rendszeréből következően az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem – az alkotmányossági felülvizsgálat keretei között – bírája a jogalkotónak – mondta a sajtófőnök.

Paczolay Péter leveléből kiderül: nemcsak korábban rögzített külföldi programja miatt nem tud részt venni a találkozón, hanem azért sem, mert elvi fenntartásai vannak, amelyek ezen túlmenően is lehetetlenné teszik a részvételét. „Ugyanakkor ismételten biztosítom miniszterelnök urat a nemzeti csúcstalálkozó célkitűzéseinek támogatásáról, és kérem, hogy ezt tolmácsolja a résztvevők számára. Az Alkotmánybíróság testülete nevében sok sikert kívánok felelősségteljes munkájukhoz” – idézte fel Sereg András Paczolay Péter kormányfőhöz írt levelének záró sorait.

Sólyom sem lesz ott

Sólyom László köztársasági elnök nem megy el a miniszterelnök által meghirdetett összejövetelre. „Az állam nem így működik” – mondta a köztársasági elnök Ammanban magyar újságíróknak kedden.

Mádl és Göncz sem megy el

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök nem megy el a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett csúcsra. Mádl nem látja tisztázottnak a találkozó alkotmányos helyét és annak felelősségi körét – indokolták a volt köztársasági elnök döntését a titkárságon. Göncz Árpád egészségi állapota miatt nem lesz ott a Gyurcsány által kitalált találkozón – tudta meg a köztévé híradója.

Medgyessynek aggályai vannak

Aggályai vannak a "nemzeti csúcstalálkozóval" kapcsolatban Gyurcsány Ferenc közvetlen elődjének. Medgyessy Péter a TV2 reggeli műsorában azt mondta, a pénzügyi-gazdasági válságot a kormánynak kell enyhítenie, ezt a felelősséget a kabinet nem háríthatja át más politikai erőkre vagy a gazdasági-tudományos élet érdekképviseleteire. A volt kormányfő arról is beszélt: Magyarország sebezhetőségének oka, hogy az állam folyamatos túlköltekezés miatt a külföldi befektetők pénzére szorul. Medgyessy hozzátette, az egyensúly megteremtéséhez a kiadások csökkentése mellett gazdasági növekedésre van szükség, amelynek viszont feltétele az adórendszer átalakítása.

Semjén pr-lépésnek tartja

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke részt vesz a találkozón – tudatta az ellenzéki párt kedden. Gyurcsány Ferenc javaslatának kommunikációja napnál világosabb: újabb pr-lépések a felelősség áthárítására és a figyelem elterelésére – szerepel a kereszténydemokraták közleményében, amely szerint Semjén Zsolt úgy látja, a javaslat közjogi jelentősége több, mint homályos. Mint a kommünikében olvasható, a KDNP nem lesz partner abban, hogy ezek a lépések a bérbefagyasztást, a nyugdíjak megrövidítését, munkahelyek elvesztését, a megélhetési lehetőségek további szűkülését jelentsék a mindennapi gondokkal küzdő fiatalok, idős emberek, a munkavállalók, a családok számára.

Az ÁSZ-elnök ott lesz

A keddi tanácskozáson az a döntés született, hogy a korábbi meghívottak mellett a "nemzeti csúcsra" meghívást kap a Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke is. Kovács Árpád kedden este azt közölte az MTI-vel, hogy amennyiben megkapja a meghívót a nemzeti csúcsra, elmegy a találkozóra.

(MTI, hírTV, hirado.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.