Hivatali visszaélés: vádat emeltek Benedek Fülöp ellen

Hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolta meg a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt szakállamtitkárát, a minisztériumi titkárságvezetőt és bűnsegédként a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét – közölte az ügyészség. A vád szerint a volt szakállamtitkár annak érdekében járt el, hogy az állami tulajdonú természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, s mint művelés alól kivont föld külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra. <br /><br /><strong><a href="/portal/590281" target="_blank">• Az ügyészség lezárta a nyomozást Benedek Fülöp ügyében</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/586632" target="_blank">• Hivatali visszaélés: vádlott lehet Benedek Fülöp</a></strong>

MNO
2008. 11. 06. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádiratot benyújtották a Fejér Megyei Bírósághoz – mondta Várhomokiné Rabi Noémi, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője. A nyomozó ügyészség egy 201 hektáros pákozdi ingatlant érintő nyilvántartási ügyben folytatott nyomozást Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkára ügyében, aki egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetért, valamint a földhivatalok felügyeletéért is felelős volt.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ügyészség által beszerzett és értékelt bizonyítékok alapján a volt szakállamtitkár – a titkárságát vezető beosztottja közreműködésével – „hivatali hatáskörét túllépve több esetben visszaélt hivatali helyzetével”. Eljárt annak érdekében, hogy az állami tulajdonú természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, s mint művelés alól kivont föld külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra. „A jogsértő az ingatlan-nyilvántartási művelési ágat megváltoztató határozat meghozatalára a Fejér Megyei Földhivatal vezetőjén keresztül utasította az ügyben illetékes Székesfehérvári Földhivatalt” – közölte Várhomokiné Rabi Noémi.

A szövevényes ügyről elmondta: egy székesfehérvári vállalkozó norvég befektető bevonásával a Velencei-hegységhez tartozó Pákozd körzetében levő 201 hektáros területen golfpálya és rekreációs központ építését tervezte. Ennek az volt az akadálya, hogy az ingatlan a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében állt, s bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani és hasznosítani.

Annak érdekében, hogy a területen a tervezett beruházás mégis megvalósuljon, többlépcsős eljárás folyt. A területet a volt szakállamtitkár személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában átadta a Nemzeti Földalapnak, az illetékes székesfehérvári körzeti földhivatal pedig a jogszabályoknak megfelelően megállapította a már nem honvédelmi rendeltetésű ingatlan eredeti művelési ágát, s a nyilvántartásba bejegyezte. A termőföldet pedig pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak. Mivel azonban a jogszabály szerint termőföldön mindaddig nem lehet építkezni, míg a mezőgazdasági művelés alól ki nem vonják a területet, az új tulajdonos kérelmezte, hogy az ingatlant a földhivatal a művelési ágból kivontként tartsa nyilván.

A környezetvédelmi társhatóság, ismerve, hogy a művelés alóli kivonást lőszermentesítés, majd építkezés miatt kérték, elutasította a kérelmet. Ezt követően az ügyben érintettek azt igyekeztek elérni, hogy a környezetvédelmi hatóságok megkerülésével vezettessék át az ingatlan adatát úgy, hogy a HM-től szerezzenek tiltást arról, miszerint a terület mezőgazdasági célra nem hasznosítható. A HM tiltást kimondó igazolást nem adott – nem is adhatott a kezeléséből már kikerült ingatlanra –, mindössze egy ajánlást fogalmazott meg, amelynek nem volt jogi relevanciája a földhivatal számára. Mindezek ellenére a körzeti földhivatal – „a vádlottak hatáskörüket túllépve adott, törvénysértő utasítására” – a HM ajánlását tiltásként elfogadva határozott az adatátvezetésről. Üzemi területként és gazdasági épületként vette nyilvántartásba az ingatlant.

A vállalkozó ezután gazdasági társaságába apportálta a területet, majd az üzletrészét eladta a külföldi befektetőnek, aki ezáltal építésre alkalmas területként szerzett meg kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló földterületet. A körzeti földhivatal jogsértő határozatát a Fejér Megyei Főügyészség óvására a megyei bíróság hatályon kívül helyezte, a földhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte. Annak eredményeként helyreállították a törvényes állapotot, a területet mezőgazdasági művelés alatt álló ingatlanként vették nyilvántartásba.

A nyomozás adatai alátámasztották annak a gyanúját is, hogy nem „csupán” törvénysértő volt a megóvott határozat, hanem az azt kieszközlők részéről jogtalan előny biztosítását is célozta, a vállalkozó ugyanis mentesült a termőföldre vonatkozó jogszabályok és tilalmak alól, s a földvédelmi járulékét sem kellett megfizetnie.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.