Az ellenőrzés kimutatta, hogy a szlovákiai üzlethálózatban leginkább az alacsonyabb árkategóriájú magyar tokaji borok képviseltetik magukat, mint a száraz és az édes szamorodni, illetve a háromputtonyos tokaji. A tokaji furmint, a tokaji hárslevelű, a tokaji sárga muskotály néven árusított borfajtákat a gyártók a tokaji régióból származó minőségi bornak minősítik. Miután a címkén szerepel a tokaji megnevezés, a fogyasztó ezeket a borokat a tokaji borokkal hozza összefüggésbe. Ezeket azonban nem lehet tokaji borfajtának minősíteni, ha nem felelnek meg a szabványos technológiai és szenzorikus követelményeknek.
Az ilyen nevű boroknak adott technológiával kell készülniük, rendelkezniük kell az állami ellenőrző hivatal besorolásával és a megfelelő állami ellenőrző számmal. A szlovák élelmiszer-ellenőrző hivatal összesen 32 tokaji bormintát vizsgált meg, s ebből 15 minta szerintük nem felelt meg a hatályos előírásoknak. Hiányos volt a borok megjelölése, a szenzorikus és az analitikus jellegzetességek. A szlovák hivatal szerint a vizsgált borok 88 százalékánál találtak ezen a téren hiányosságokat.
A magasabb árkategóriájú magyarországi tokaji borok, mint a száraz és édes tokaji szamorodni, valamint a tokaji puttonyos boroknál a 15 mintából kilenc nem felelt meg a követelményeknek. A hiányosságok szintén a jelölést és a szenzorikus jeleket érintették. Itt a borok 60 százalékánál észleltek ezen a téren hiányosságokat. Az ellenőrzés eredményéről a szlovák földművelődésügyi tárca hivatalos levélben tájékoztatja a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot. Elvárja, hogy a magyar fél foglaljon állást az észlelt hiányosságokkal kapcsolatban, és értesítse Pozsonyt azokról a lépésekről, amelyeket a tokaji márkát megkárosító hiányosságok megszüntetése érdekében tett – áll a szóvivő közleményében.
(MTI)

Kóros elmeállapotú nő akart bírót és rendőrkapitányt ölni
A hivatalokat is megfenyegette.