Az ingatlanpanama réme járja be Budapest VI. kerületét is? + Képek

Jelentős azonosságok, párhuzamosságok vannak a VI. kerületi Andrássy úti paloták eladása és a VII. kerületi ingatlanbotrány között – jelentette ki Hassay Zsófia, a Fidesz–KDNP kerületi frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón. Illés Zoltán szerint sokkal nagyobb „ingatlanpanama-ügyek” vannak a VI., mint a VII. kerületben, és felmerül a gyanú, hogy megpróbálták eltussolni azokat. <br /><br /><a href="/portal/601335"><strong>• Erzsébetváros: őrizetben az értékbecslő</strong></a> <br /><a href="/portal/600561"><strong>• Ingatlanpanama: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kerületi Fidesz</strong></a>

MNO
2008. 12. 04. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal nagyobb „ingatlanpanama-ügyek” vannak a VI., mint a VII. kerületben, és felmerül a gyanú, hogy megpróbálták eltussolni azokat – közölte Illés Zoltán, a Fidesz terézvárosi szervezetének elnöke és Hassay Zsófia, a Fidesz–KDNP kerületi frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón. Hassay Zsófia elmondta: jelentős azonosságok, párhuzamosságok vannak a VI. kerületi Andrássy úti paloták eladása és a VII. kerületi ingatlanbotrány között. Példaként említette, hogy a paloták eladása és a VII. kerületi ingatlanok értékesítése ugyanabban az időszakban – 2003 és 2005 között – történt. A pályáztatási technika is azonos, „tehát nincs pályáztatási technika” – tette hozzá a frakcióvezető. Hassay Zsófia szerint nagyon hasonló volt az értékesítés is: általában olyan cégeknek adták el a kerületi ingatlanokat, amelyek aztán több áttételen keresztül, esetenként offshore cégek bevonásával továbbértékesítették azokat, míg végül követhetetlenné váltak az ügyletek.


Az is közös jellemző – sorolta a frakcióvezető –, hogy az eladott ingatlanok lakói nem élhettek elővásárlási jogukkal, és volt olyan is (a VI. kerületi Andrássy út 21. vagy a VII. kerületi Király utca 15. alatti ház esetében), hogy a bérlők az újságokból értesültek az értékesítésről. A VI. kerületben is egy értékbecslőt foglalkoztattak szinte minden ingatlannál, akárcsak a VII. kerületben.


Hassay Zsófia elmondta, hogy a VI. kerületben összesen nyolc palota – az Andrássy út 3., 19., 21., 23., 47., 68., 8. és 52. szám alattiak – eladását vizsgálja a Fővárosi Főügyészség.


Képek: Nagy Béla/Magyar Nemzet


Illés Zoltán elmondta: a nyomozó hatóságoktól azt kérik, hogy ne eltussolni, hanem megoldani igyekezzenek ezeket az ügyeket. „Van arról információm, hogy a BRFK megpróbálta eltussolni egyik-másik ügyet, meg akarták szüntetni a nyomozást” – közölte. Az elnök szerint ezt a VI-VII. kerületi ügyészség nem tette lehetővé, és arra kötelezte a BRFK-t, hogy további nyomozást folytasson – tette hozzá Illés Zoltán.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a VI. kerületi önkormányzat területén található ingatlanokkal kapcsolatban folyó mind a négy eljárásban fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatja a nyomozást, minden egyes nyomozati cselekményt az ügyészséggel egyeztetve, az ügyészség felügyelete mellett hajt végre „ olvasható a BRFK internetes honlapján csütörtök este megjelent közleményben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sem most, sem korábban, sem a jövőben nem tusol el ügyeket, a hatályos jogszabályok alapján, törvényesen, szakszerűen jár el – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.