Disznótoros 60 ezerért

Harmadannyi disznót vágnak le manapság a Kisalföldön, mint tíz évvel ezelőtt. Akik a régi ízeket és nosztalgiát még keresik, azoknak ez 60 ezer forintjukba kerül. Feldolgozva 500–600 forintért kínálják kilónként az üzletek a fél disznót.

MNO
2008. 12. 28. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jánossomorján, ahol tíz évvel ezelőtt még száz disznót vágtak le egy évben, idén már csak harminchárom állat került kés alá. Karácsony előtt sokan nosztalgiából rendeznek disznóölést, a régi ízeket, a régi hangulatot akarják visszacsempészni. Az élmény idén 60 ezer forintba kerül.

A disznót azonban már nem szalmával pörzsölik, hanem gázzal, és manapság nem az a jószág jó, amelyiknek sok zsírja van. A mázsfél mázsás hízó kilója 360 forint körül mozog. Ez a „méret" egyébként a legnépszerűbb a fogyasztók között. Jól adja ki a húst, a zsírmennyiség pedig minimális. Ára tehát 50 ezer forint körül alakul, amihez még jön a feldolgozási díj és az egyéb rezsiköltség, például a fűszerek, a gázpalack és a „lefogó pálinka”.

(kisalfold.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.