Pákozdi földügy – a miniszterek tudták, mit írnak alá?

Új nyomozást rendelhet el a Fejér megyei főügyészség a pákozdi földterület értékesítése miatt – mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, a birtokába került, az ügyészségnek átnyújtott dokumentumokra hivatkozva. Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettese ellen még 2007 nyarán rendeltek el nyomozást egy 202 hektáros, pákozdi ingatlanügylet kapcsán.

MNO
2008. 12. 23. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai szerint az iratok perdöntő bizonyítékul szolgálnak arra, hogy mind Gráf József akkori agrárminiszter, mind pedig Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter tudta, mi történik a tárcánál a pákozdi földterülettel kapcsolatban. Az igazgató birtokába került dokumentumok szerint 2006. március 31-én Tömör László, a Nemzeti Földalap (NFA) elnöke levelet írt Juhász Ferencnek, amelyben azt kérte: adja át vagyonkezelésbe a földterületet, és járuljon hozzá a művelési ág váltásához. Ezt követően elkészült egy helyszíni szemle a földterületről, amelyet a Fejér Megyei Földhivatal elnöke végzett el, s a két miniszter még aznap aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyben Juhász Ferenc lemond a terület vagyonkezelői jogáról, átengedi az agrártárcának és hozzájárul a művelési ág váltásához – részletezte Budai. Juhász Ferenc 2006. április 6-án kelt levelében járult hozzá a művelethez, ami későbbi, mint a két miniszter nyilatkozata, vagyis egy „biankó” nyilatkozatról van szó, amelyet visszadatáltak az agrárminisztériumban. Ez alapján nem lehetett volna kezelésbe adni a területet és kivonni a művelési ágból – vélte az igazgató.

30 millióért hirdették

Budai szerint ez a művelet több bűncselekményt is megalapoz: magánokirat-hamisítást és hivatali visszaélést. „A dokumentumok azt igazolják, hogy a két tárca minisztere tudta, hogy mit ír alá, tudta, mi zajlik a háttérben” – tette hozzá. Budai Gyula felhívta a figyelmet arra: a dokumentumok arról tanúskodtak, hogy soron kívüli eljárás folyt az értékesítésben. Nagyon rövid idő – egy hónap – alatt írták ki a pályázatot, és adták el a területet. A 30 millió forintért meghirdetett földterület 90 millió forintért kelt el. Azt pedig több mint 200 millió forintért adta tovább a pályázat nyertese egy norvég befektetőnek.

Hivatali visszaélést követett el Benedek?

Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkára ellen hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt indult nyomozás egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása miatt. Az eljárás során merült fel annak a gyanúja, hogy a földhivatal az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására hozta meg 2006 decemberében ide vonatkozó határozatát, ezért a Fejér Megyei Főügyészség 2007 nyarán elrendelte a nyomozást, amelynek lefolytatásával a Székesfehérvári Nyomozóügyészséget bízta meg.

A pákozdi ingatlant a Nemzeti Földalaphoz kerülését követően minősítették mezőgazdasági hasznosítású területté, amely a Natura 2000 program része, és a szigorú természetvédelmi előírások miatt nem beépíthető. A területet azonban még az átminősítés előtt vásárolta meg egy székesfehérvári vállalkozó, azzal a céllal, hogy ott üdülőfalut és golfpályát létesítsen. A nyomozást 2008. október 10-én zárta le a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség. November 6-án hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolták meg Benedeket Fülöpöt, a minisztériumi titkárságvezetőt és bűnsegédként a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét. November 7-én Benedek Fülöp közleményben tudatta, hogy nem követett el hivatali visszaélést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.