Megúszta Gergényi: katonai vétség miatt nem büntethető

Megszüntette a szolgálati vétség miatt Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen indított pótmagánvádas büntetőeljárást pénteken a Fővárosi Ítélőtábla, mert a nyugalmazott rendőr vezérőrnagy szolgálati viszonya már több mint egy éve megszűnt, és emiatt katonai vétség miatt nem büntethető. <br /><br /><a href="/portal/610675"><strong>• Gergényi tagadta bűnösségét, de nem tett vallomást</strong></a><br /><a href="/portal/603368"><strong>• A védőügyvéd kérésére ismét elhalasztották a Gergényi-pert</strong></a>

MNO
2009. 02. 06. 10:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gergényi Péter ellen egy beosztottja indított eljárást, mert a zászlós kifogásolta, hogy a rendőrfőkapitány még 2006 szeptemberében elrendelte elővezetését egy, a rendőrzászlós ellen folyó eljárásban. A zászlós vitatta a tábornok eljárásának jogszerűségét. Az a másodfokú tárgyaláson nem derült ki, hogy pontosan milyen ügyben vezették elő a pótmagánvádlót.

A perben korábban első fokon bűncselekmény hiányában felmentették Gergényi Pétert. Akkor a Fővárosi Bíróság azt állapította meg, hogy Gergényi nem okozott jogtalan hátrányt, nem szerzett jogtalan előnyt az intézkedéssel és nem élt vissza szolgálati hatalmával. A döntés ellen azonban a pótmagánvádló fellebbezett a bűnösség megállapításáért, ezért került a magánvádas büntetőper ismét a bíróság elé. A tárgyaláson a volt budapesti rendőrfőkapitány nem jelent meg, azonban ez nem volt akadálya annak, hogy távollétében a bíróság döntsön az ügyében.

Gergényi Péter ügyvédje, Gulyás Gábor a perben azzal érvelt, hogy a jogszabályok szerint a rendőr elővezetésekor annak elöljáróját kellett megkeresni. A rendőrfőkapitánynak pedig nem volt más lehetősége, mint elrendelni a beosztottja elővezetését, mivel a szabályszerű idézésre nem jelent meg. Ha nem így tett volna, akkor azért vonhatták volna őt felelősségre. A főkapitány csak a jogszabályoknak megfelelően járt el – tette hozzá. A pótmagánvádló és jogi képviselője pedig azt mondta: a zászlós igazolást nyújtott be arról, hogy az idézésre nem tud megjelenni, mert nincs elég ideje védelemről gondoskodni. Pótmagánvádjuk szerint Gergényi tudott az igazolásról, mégis elrendelte az elővezetést.

A Fővárosi Ítélőtábla eljárása során nem vizsgálta érdemben az ügyet, mert Gergényi Péter szolgálati viszonya 2007. november 15-i hatállyal megszűnt és az attól számított egy éven belül volt lehetőség a hatályos jogszabályok szerint katonai vétség miatti felelősségvonásra. A szabályozás szerint akkor is eljárást megszűntető ok az egy éven túli határidő, ha időközben már született egy elsőfokú döntés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.