időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Ágyszámleépítés: tanúként is beidézhetik Székely Tamást

MNO
2009.06.23. 12:12

Ha szükség lesz rá, tanúként idézteti meg a hódmezővásárhelyi kórház Székely Tamás egészségügyi minisztert egy kártérítési perben; a tárcavezető ugyanis hétfőn elismerte, hogy az intézménynek igaza volt az ágyszámleépítés kérdésében – mondta az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

Kallai Árpád kifejtette: Székely Tamás elismerte, hogy a 2007-ben bevezetett ágyszámcsökkentést megelőzően is az országos átlagnál több beteget kezeltek az intézményben.

Számszerűsítve az igazgató elmondta: az ágyszámcsökkentés előtt, azaz 2007 áprilisát megelőzően a városi intézményben egy ágyra 197 lakos jutott. Ez az átlag akkor a megyében 150, a régióban 175, az országban 170 volt. Ez azt jelenti, hogy az egy ágyra jutó lakosokat számítva már a kiindulópontban is hátrányosabb helyzetben volt a vásárhelyi kórház, mint a magyar átlag. 2007 áprilisát követően az ágyszám 315-ről 116-ra csökkent. Ezzel az egy ágyra jutó lakosok száma 491 lett, mely több mint kétszázötven százalékos növekedést jelent – részletezte.

A főigazgató hozzátette: a jogerős bírósági döntést követően az intézménynek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződését felül kell vizsgálni, és ha szükségessé válik, a város igaza mellett tanúként a minisztert is beidéztetik a közeli jövőben indítandó kártérítési perben. „Ne mondjon mást, mint amit tegnap, azaz, hogy az Erzsébet Kórházban Hódmezővásárhelyen az egy ágyra jutó lakosok száma magasabb volt, mint a megyében, a régióban, és az országos átlag” – mondta Kállai Árpád arról, mire lennének kíváncsiak, ha a minisztert tanúként megidéztetnék. A szakember az MTI-nek elmondta: megkezdődtek a szakértői vizsgálatok, hogy milyen típusú és mekkora értékű kártérítésre tartanak igényt. Számszerűsíthetőek az elmaradt bevételek, illetve a pluszköltségek, de elemzik azt is, hogy az ágyszámcsökkentés miatt milyen kárt szenvedtek az egészségügyi ellátásban a hódmezővásárhelyiek.

Hétfőn napirend előtt Lázár János (Fidesz) a város polgármestere a parlamentben felidézte: a Legfelsőbb Bíróság határozatában Hajdu-Bihar megye, Békés megye és Hódmezővásárhely esetében mondta ki, hogy politikai döntés született a kórházi ágyak megállapításánál. Székely Tamás egészségügyi miniszter erre reagálva közölte: több mint 60 kórház fordult bírósághoz, és csak hat esetben adtak igazat a fellebbezőknek. A Legfelsőbb Bíróság ítélete azt is tartalmazza: nem volt intézményspecifikus a döntés – emelte ki a tárca vezetője.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.