időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Ők is megakadályoznák a baloldal szétesését

MNO
2009.06.23. 14:34

Új baloldali szociális mozgalom megalakítását kezdeményezi több civil egyesület, amelynek alapvető célja a baloldal „teljes szétesésének megakadályozása”, a parlamenti baloldalban bizalmukat vesztett emberek és szerveztek összefogása, a baloldal újjászervezése – közölték az alapító civil szervezetek kedden a távirati irodával.

Tájékoztatásuk szerint az „autentikus” baloldal fokozatosan kivonná a „globális közjavakat” (víz, levegő, energia, oktatás, egészségügy) a piac fönnhatósága alól, állami ellenőrzés alá helyezné a bankokat, a nyugdíjpénztárakat, a biztosítótársaságokat, megállítaná és visszafordítaná a társadalombiztosítás, a nyugellátás és az egészségügy privatizálását. Ezeket a termelők és a fogyasztók demokratikus ellenőrzése alá helyezné önkormányzati és önigazgatói formában.

Az Alternatív Mozgalom a Baloldalért, az Attac Magyarország, az Eszmélet Baráti Kör, a Ferencvárosi Munkás Szabadidős Egylet, a Haladó Erők Fóruma, a Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom és a Világszabadság internetes folyóirat szerkesztősége által életre hívott kezdeményezés azt követeli, hogy az állam támogassa a közösségi tulajdonlás minden formáját, valamint hogy az alkotmány ismerje el a gazdaság szereplőiként a magántulajdon mellett az igazi közösségi tulajdont, a tőkétől és az államtól független gazdasági kezdeményezéseket, a közösségi gazdálkodás lehetőségét.

„Mi a magyar nemzet képviselőiként kezdeményezzük a magyarországi és az európai összefogást, amely csak egy humanista és közösségi értékrend jegyében alkotható meg” – írták. Közlésük szerint a „rendszerváltásból kinőtt neoliberális baloldal” 20 év alatt eltaszította magától társadalmi bázisát, és az MSZP az „új középosztály” pártja lett. Hozzátették: mindennek következtében az MSZP 1,8 millió szavazóját vesztette el, amit a legutóbbi európai parlamenti választás mindennél világosabban mutat. Hangsúlyozták, hogy nem szabad hinni a szélsőjobboldalnak, mert becsap, mert erőszakot szül, mert magyart magyar ellen uszít, mert megveszteget és elárul.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.