Magosz: Tátrai Miklósnak azonnal távoznia kell az MNV éléről!

Tátrai Miklósnak azonnal távoznia kell a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói székéből az állami cég gazdálkodása ellen indult nyomozás és az Állami Számvevőszék vizsgálatára indult ellenőrző bizottsági jelentés miatt – mondta sajtótájékoztatón Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója vasárnap Budapesten. <br /><br /><a href="/portal/649192"><strong>• „Az állami vagyon eladása az MSZP-n belüli klánok harca”</strong></a><br /><a href="/portal/648998"><strong>• Felmenti tisztségéből Oszkó Péter az MNV vezérét?</strong></a><br /><a href="/portal/648898"><strong>• Szilvásy lesz a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatója?</strong></a>

MNO
2009. 07. 12. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt már egy hete felvetették, és még mindig nem történt meg, holott erre a vagyontörvény és a végrehajtására vonatkozó kormányrendelet lehetőséget nyújt a pénzügyminiszternek, Oszkó Péternek. Annak ellenére nem történt meg az eltávolítás, hogy több kormány közeli médium konkrét hírként közölte, hogy „Tátrai Miklós napjai meg vannak számolva” a vagyonkezelő élén – mutatott rá.

A politikus szerint „a politikai döntés megvan, de úgy látszik nincs, aki megmondja Tátrai Miklósnak, hogy távoznia kell”. Folytatódik az a „kutyakomédia”, amely a vezérigazgató elbocsátása körül zajlik, és „amit már több alkalommal szóvá tettünk a pénzügyminiszternek” – fogalmazott.

Budai Gyula meglátása szerint több oka van annak, hogy Tátrai Miklós még mindig a nemzeti vagyonkezelő élén áll, egyik ezek közül az, hogy Oszkó Péter a kormányon belül nem rendelkezik elegendő befolyással. Másrészt Tátrai Miklós „túl sokat tud azokról a kétes privatizációkról, amelyek az elmúlt időszakban zajlottak le, így eltávolításával sokakat magával tudnak rántani”, többi között Veres János volt pénzügyminisztert, Oszkó Pétert és Bajnai Gordon miniszterelnököt is.

„Az állami vagyon szétlopásáért” ez utóbbi politikusok is felelősek – hangoztatta. A kétes ügyletek közül kiemelte a 70,1 hektáros sukorói földterület elcserélését, amellyel kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészségen. Elmondta, hogy „sem azelőtt, sem azóta nem történt ilyen, hogy jó minőségű állami földet cseréltek volna el magánszeméllyel egy rossz minőségű gyümölcsös-szántó megjelölésű területre”.

Az állami földterület értékét alacsonyan, 1 milliárd 84 millió forinton állapították meg, ezzel lehetőséget biztosítottak a cserére az izraeli befektetőnek, amelynek földjét 787 millióra értékelték. Ugyanakkor a két érték közötti különbség meghaladta a 15 százalékot, ilyen esetben viszont pályázatot kellett volna kiírni a hatályos jogszabályok alapján az állami földterület értékesítésére – jegyezte meg.

A Magosz szövetségi igazgatója közölte: a területcseréről a Vagyongazdálkodási Tanács tavaly július 30-án döntött, még aznap be is jegyezték a befektető tulajdonjogát. Augusztus 1-jén viszont már életbe lépett az a törvénymódosítás, amely a termőföldek cseréjére vonatkozó jogszabályokat változtatta meg, ennek alapján viszont erre a területcserére már nem lett volna lehetőség – folytatta. Az egyik idei áprilisi kormányülés ugyanakkor kiemelten támogatta a sukorói beruházást – fűzte hozzá. Harmadik indokként azt hozta fel, hogy Tátrai Miklós – aki a Vagyongazdálkodási Tanácsban is helyet foglal – távozása „sokba kerülne a magyar államnak”, mert szerződése felbontásakor több 10 millió forintot kellene neki kifizetni.

„Minden egyes nap több 10 millió forintba kerül az országnak, amit a vagyonkezelő élén tölt”, mert a privatizáció továbbra is folyik – hangsúlyozta. Az utóbbi időszak privatizációs eseményeit a politikus „a szocialista üzleti körök egymással szembeni küzdelmének” nevezte, amit az állami vagyonért, többek között a termőföldért, az erdőkért, a kastélyokért folytatnak. A szocialisták nem az ország érdekeit nézik, hanem a „maradék állami vagyont próbálják megszerezni” – tette hozzá.

Budai Gyula kijelentette: a Fidesz kormányra kerülése esetén „minden olyan szerződést, ami ezzel kapcsolatos, felülbírálunk, és mindenki elnyeri méltó büntetését”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.