időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Elfogadják az ektronikus menetlevelet

MNO
2009.11.19. 11:59

Egy magyar cég kifejlesztette a GPS-alapú elektronikus menetlevelet, amelyet a papíralapon vezetett menetlevelekkel egyenértékűnek fogad el a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Szász János, a rendszert kifejlesztő Secret Conrol GPS Kft. vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: a GPS-alapú menetlevelet néhány héttel ezelőtt fogadta el az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium; a rendszert csütörtökön mutatták be. Mint mondta, a műholdas koordinátákat rögzítő, manipulálhatatlan rendszer automatikusan, a valós használat szerint vezeti az „okmányokat”, egy ellenőrzésnél pedig a sofőr nem terjedelmes füzetet ad át az ellenőrző hatóságnak, hanem egy LCD kijelzőt, amelyen minden elvárt információ percre pontosan és jól áttekinthetően szerepel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság a közúti járművek üzemben tartásáról szóló kormányrendelet alapján évi százmillió forintos nagyságrendben szab ki bírságot a menetlevéllel kapcsolatos jogsértések miatt. Hozzátette: Magyarországon mintegy 800 ezer céges autó van, ezek fele teherautó, vagyis a most bemutatott fejlesztés – amely már működik – 4-500 ezer járművet érinthet.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője az MTI-nek azt mondta, tavaly 630 esetben jártak el a rendőrök amiatt, mert a járművezető nem, vagy hiányosan vezette a menetlevelet; összesen 54 millió forint bírságot szabtak ki emiatt. Örülünk, ha széles körben elterjed egy ilyen rendszer, mert az ellenőrzések alapján egyértelmű, hogy a menetlevelek hiányos vezetése emberi hanyagságra vezethető vissza – tette hozzá. A vonatkozó kormányrendelet szerint 50 ezer forint bírság szabható ki azzal szemben, aki nem vezeti a menetlevelet.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.