Elkezdődött a Fészekrakó-ügy egyik büntetőpere – 42 vádlott

A vádlottak meghallgatásával hétfőn a Miskolci Városi Bíróságon megkezdődött az egyik büntetőper az úgynevezett Fészekrakó-ügyben; ennek a pernek 42 vádlottja van.

MNO
2011. 05. 09. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fészekrakóként elhíresült esetekben a Miskolci Városi Ügyészség eddig 17 ügyben mintegy 150 ember ellen nyújtott be vádiratot. A mostani büntetőper elsőrendű vádlottja egy ügyvéd, mellette hitelközvetítők, előadók, vevők és az ügyintézésben közreműködők szerepelnek a vádlottak között. A hétfői tárgyalási napon néhányan nem jelentek meg, köztük az ügy elsőrendű vádlottja – mondta a Borsod megyei bíróság szóvivője az MTI-nek.

Szabó József közölte: a cselekmény minősítése a vádirat szerint az eladók és a vevők esetében jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége, a közvetítők és az ügyvéd esetében pedig jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, illetve többrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze az MTI-nek korábban azt mondta: a büntetési tétel egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Kitért arra is, hogy a vádlottak közül az eladók és a vevők beismerték a cselekmény elkövetését, magukra, a közvetítésben segédkezőkre és az ügyvédre is terhelő vallomást tettek. A közvetítők egy része szintén beismerte a cselekmények elkövetését. Az ügyvéd tagadta bűnösségét. A cselekmények elkövetését a vallomásokon kívül bizonyítják az okiratok, a nyomozás során megkeresett szakhatóságok iratai és a tanúk vallomásai is – jegyezte meg.

Káli Sándor, a város akkori szocialista polgármestere 2009 júliusában jelentette be, hogy milliárdos nagyságrendű, bűnszövetkezetben elkövetett csalás történt a Fészekrakó programhoz kötődően. Miskolcon 2005-től sokan úgy vásároltak ingatlant, főleg az avasi lakótelepen, hogy ahhoz szociálpolitikai kedvezményt, illetve hitelt vettek igénybe. A hitel felvételéhez állami kezességvállalást kértek, többen azonban hamis jövedelemigazolásokat szereztek be, így kapták meg a kölcsönt, és költözhettek be a lakásokba. Az ügyben ügyvédek, ügyintézők, ingatlanközvetítők is érintettek. A büntetőper tárgyalása szerdán folytatódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.