időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Ismét a Fidesz nyert Zuglóban, az MSZP-t az LMP is megelőzte

MNO
2011.05.29. 18:49

A Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a vasárnapi XIV. kerületi önkormányzati egyéni képviselő-választást; Kovács Balázsra a megjelentek 44,9 százaléka szavazott – közölte Cseke Vanda, az önkormányzat sajtószóvivője az MTI-vel. Legutóbb április 10-én tartottak időközi választást Zugló egy másik választókerületében, akkor is kormánypárti jelölt győzött.

Most a második helyen az LMP jelöltje, Várnai László végzett 24,4 százalékkal, míg a harmadik a szocialista Imre Gergely lett 21,7 százalékkal. Negyedik a Jobbik jelöltje, Veres Gábor 5 százalékkal, ötödik a Munkáspárt jelöltje, Hajdu József 1,9 százalékkal, hatodik a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) jelöltje, Kiss Jánosné 1,5 százalékkal, míg a hetedik helyen a Szabad Demokraták Szövetsége – Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZDSZ–SZEMA), Kissné Spira Veronika végzett 0,7 százalékos támogatottsággal. Ez utóbbi azért meglepetés, mert a korábbi önkormányzati ciklusban Zuglót Weinek Leonárd SZDSZ-es (később független) polgármester vezette.

A választási részvétel 24 százalékos volt, rendkívüli esemény nem történt.

Kovács Balázs eddig is a XIV. kerület „külsős” alpolgármestere volt; mostani győzelmével a képviselő-testületben már szavazatával erősítheti az önkormányzat vezetését. Az októberi önkormányzati választáson mind a 15 egyéni választókerületben kormánypárti jelölt nyert. Kompenzációs listáról az MSZP három, míg az LMP, a Jobbik és a ZÉK egy-egy mandátumot szerzett. Zuglót Papcsák Ferenc polgármester vezeti, aki az Országgyűlésben is a kormánypárti frakció tagja.

A választást azért kellett kiírni, mert Pusztai Péter kormánypárti képviselőt a helyi társasházi vagyonkezelő cég vezetőjének nevezték ki, és ez összeférhetetlen a képviselő-testületi szereppel. Az idén eddig öt alkalommal tartottak egyéni önkormányzatiképviselő-választást a fővárosban, és mind ötször kormánypárti győzelem született.

Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint Budapest egyetlen kerületében sem írtak ki újabb időközi választást.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.