Demszkyék felelni fognak a botrányos szerződésekért? + Videó

Két éven belül még megépíthető a 4-es metró, ezért a főváros új vezetőkkel új alapokra helyezte a beruházást – tudta meg a Magyar Nemzet.

BL
2012. 04. 16. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műszakilag 2014 tavaszára befejezhető a 4-es metró építése, ezért Budapest vezetése rendkívüli lépéseket tett az elmúlt hetekben – közölte a lappal Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester elmondta: az előző ciklusokban kötött botrányos szerződések miatt mára csaknem 400 milliárd forintosra duzzadt beruházást új vezetők fejezhetik be a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projekt Igazgatóság élén. „A szervezetet ezután nem a közlekedési társaság vezérigazgatója, hanem Radnay Tibor irányítja, aki eddig a Metróber Kft. műszaki igazgatójaként dolgozott. Helyettese egy szakjogász lesz” – mondta a főpolgármester.


Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a metróépítésben a világon szokásos egységes generálkivitelezői megbízás helyett 2005-ben és 2006-ban összesen 17 külön vállalkozói szerződést kötöttek. „Ennek alapján jelenleg csaknem 105 milliárd forintot követelnek az érintett vállalkozások. Egészen elképesztő például a metrókocsik szállításához kapcsolódó Siemens-szerződés” – fogalmazott Tarlós István. A korábbi MSZP–SZDSZ-es városvezetés hozzájárulásával most a németek már több mint tízmilliárd forintot követelnek Budapesttől. „Szimpla hülyeségből ilyen szerződést nem lehet aláírni” – mondta Tarlós István. Hozzátette: a főváros ismét az ügyészséghez fordult, most már a beruházás befejezését, így a 181 milliárd forintos EU-támogatást is veszélyeztető kivitelezői szerződések miatt.

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán egyesített és az újabb feljelentések nyomán várhatóan kiszélesedő metrónyomozásban Demszky Gábor és egykori szocialista és szabad demokrata társai feleljenek a hatóságok kérdéseire – írja a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.