Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megegyeztek a parlamenti pártok + Képek

Politikai nyilatkozatot írtak alá a parlamenti pártok, miszerint még a tavaszi ülésszakban megszövegezik a párt- és kampányfinanszírozási törvényt.

2012. 04. 04. 10:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös politikai nyilatkozatot adtak ki a parlamenti erők párt- és kampányfinanszírozási témában szerda késő délelőtt. Túlzott örömre most még nincsen ok, egyelőre egy 6 pontból álló témalistát fogadott el a Fidesz–KDNP, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a DK delegáltja. Gulyás Gergely (Fidesz–KDNP) , Tóbiás József (MSZP), Schön Péter (Jobbik), Karácsony Gergő (LMP) és Varju László (DK) a következő, várhatóan májusban sorra kerülő találkozón ismertetik a szélesebb körű egyeztetésre bocsátandó törvényi szövegtervezetet, a finanszírozási törvényt pedig ősszel terjeszthetik a Tisztelt Ház elé. A hat pontot Földes Ádám, az egyeztetést összehozó Transparency International Magyarország képviselője ismertette.


– Átláthatónak kell lennie a pártok bevételeinek és kiadásainak, valamint a hétköznapi működésnek; hirdetéseknél azonos feltételekkel találkozzanak a jelöltek és a szervezetek; a kormányzati és önkormányzati korteskedés tilos; az ÁSZ szerepe legyen tisztázott az elszámoltathatóságban; a majdani egyezség a parlamenti és önkormányzati választásokon kívül terjedjen ki az európai parlamenti választásra és a népszavazásokra; szükségét látták a megjelentek annak is, hogy átlátható legyen, kiktől és mennyi támogatást fogadhatnak, illetve nem fogadhatnak el a pártok, külföldi jogi személyektől például nem – ismertette nagy vonalakban Földes Ádám.

Májusban, ahogy körvonalazódik a szövegterv, parlamenti vitanapot is tartanak a témában, illetve a civil társadalom résztvevőit is meg fogják hívni, hogy fejtsék ki véleményüket.

Kérdésre válaszolva a Fideszt és a KDNP-t képviselő Gulyás Gergely elmondta, egyelőre azokban a pontokban egyeztek meg, amelyekben majd meg kell állapodni.


A sajtótájékoztatón az államfőjelölés folyamatáról nem lehetett kérdezni a helyet foglaló képviselőket, de Gulyás a teremből kifelé menet megismételte a kormányzó pártszövetség álláspontját, mely szerint találgatásokba nem bocsátkoznak. A felröppent sajtóinformációkra, miszerint háznagyi tisztséget tölthet be Gulyás, azt mondta, nem kíván ilyen feladatot vállalni.

Földes Ádám, a TI jogi képviselője még azt is elmondta, örül, hogy ebben a parlamenti ciklusban már előrelépésnek nevezhető, hogy megmozdult a párt- és kampányfinanszírozás kérdése.

A Transparency International Magyarország március 29-én kezdeményezett találkozót a parlamenti pártokkal a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételéről. Az egyeztetésen a pártok képviselői megegyeztek az alapelvekben, ezt erősítették meg a nyilatkozat nyilvános aláírásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.