Milliókat kapnak a rektorok

A korábbi 12 helyett már csak öt rektor keres havi bruttó kétmillió forintnál többet.

BL
2012. 04. 16. 2:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap hétfői számában arról ír, hogy 57 millióról 46 millióra csökkent az állami felsőoktatási intézmények rektorainak fizetése a legutóbbi, 2010-es közzététel óta. A legmagasabb juttatást, havi bruttó 2 026 000 forintot idén Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, Solti László, a Szent István Egyetem rektora és a Pécsi Tudományegyetem élén álló Bódis József kapja. A második legjobb bért, 2 011 100 forintot Mezey Barna, az ELTE első embere viheti haza, pontosan kétmillió forinttal pedig Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora következik a sorban.

A legrosszabbul a művészeti intézmények rektorai keresnek: Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetője 1,3 milliót, a Magyar Táncművészeti Főiskola élén álló Szakály György 1,2 milliót kap, végül Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora zárja a sort, akinek járandósága a korábbi évekhez hasonlóan még mindig 1,1 millió forint. A legnagyobb mértékben a szegedi intézményvezető fizetése esett vissza: míg 2010-ben 3,5 millióval ő vezette a fizetési listát, az idei 1,8 milliójával már csak a 17. a sorban.

A Magyar Nemzet ugyanakkor hangsúlyozza: egy magyar rektor nagyjából tizedannyit keres, mint nyugatabbra élő kollégája. A legjobb fizetést tavaly az Oxford University alelnöke, Andrew Hamilton vehette fel, aki munkájáért összesen 424 ezer fontot, vagyis több mint 140 millió forintot kapott. A legjobban fizetett rektor pedig csaknem ötvenmillió forintnak megfelelő havi bérrel R. Gerald Turner, az amerikai Southern Metodist University vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.