Verókék köptek a tisztességes versenyre + Képriport

Lászay János, Terézváros korábbi független képviselője szerint több ajánlat is érkezett az egyik Andrássy úti palota megvételére 2004-ben.

PR
2012. 04. 11. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lászay Jánost szerdán hallgatta meg tanúként a Fővárosi Törvényszék a százmilliós hűtlen kezelés vádjával indult – az Andrássy út 47. szám alatt álló épület eladását érintő – terézvárosi ingatlanügy büntetőperének tárgyalásán. Az ügyészség szerint legalább 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak 2004-ben az adásvételi szerződés aláírásával Verók István, a VI. kerület volt szocialista polgármestere, az elidegenítés megszavazásával a tucatnyi szocialista és szabad demokrata képviselő-testületi tag, illetve a törvényességi ellenőrzés elmulasztásával bűnsegédként az aljegyző.

A vád tartalmazza azt is, hogy a hatályos önkormányzati és lakásrendelettel, valamint az államháztartási törvény előírásaival ellentétesen jártak el a vádlottak, amikor pályáztatás nélkül elfogadták az önkormányzat számára kedvezőtlenebb ajánlatot. Mindezzel az ügyészség szerint a vádlottak megszegték vagyonkezelői kötelezettségüket, illetve a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait, és hűtlen kezelést követtek el.

Lászay János az ügy szerdai tárgyalásán azt mondta, hogy még az értékbecslést sem kapták meg az Andrássy út 47. szám alatti épület eladását előkészítő képviselő-testületi ülésen, így nem is tudtak volna felelős döntést hozni az előterjesztésről. Elmondta, amikor tudomást szereztek az ingatlan értékesítési szándékáról, vele együtt több ellenzéki politikus összefogott, és magasabb ajánlatot tettek az épületre. Jelezte: ezzel az volt a céljuk, hogy időt nyerjenek az ingatlanban lakó bérlőknek, másrészt pedig így akartak utat nyitni a tisztességes versenyhez, azaz nyílt licitre akarták kényszeríteni az önkormányzatot.

Közölte azt is, e cél érdekében ő maga több más ajánlatot is „indukált”; ingatlanosokat keresett meg, hogy adjanak be magasabb ajánlatot az épületre, és így verseny indulhasson. Lászay János úgy fogalmazott, el akarták érni, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről, vagy ha már ott tartják, legyen nyílt verseny, ha pedig az sem, akkor hívják meg azokat, akik ajánlatot tettek, és ha ezt sem fogadja el a testületi többség, akkor legalább kérjenek többet az ingatlanért. Az ülésen két olyan lehetséges vásárló neve is felmerült, akik Lászay János szerint meg akarták venni az ingatlant, ám ezeknek az ajánlatoknak nem találták meg a nyomát.

A tárgyaláson Hassay Zsófia jelenlegi polgármester (Fidesz–KDNP) ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy 2010 októberében lényegében üresen vették át a hivatalt. Verók István szerint azonban a szükséges dokumentumoknak nem a polgármesteri irodában, hanem a főosztályon kell lenniük. Erre reagálva az önkormányzat egyik munkatársa pedig azt közölte, ott sem lelhetők fel az ingatlan eladásával kapcsolatos dokumentumok.

Lászay János az akkori gyakorlat érzékeltetésére példaként mondta, volt olyan eset, amikor hétfőn értékbecslés készült, kedden ajánlat érkezett az ingatlan bérbevételére, szerdán már bérbe is vették, majd csütörtökön arról döntött az önkormányzat, hogy a bérlőnek kedvezményesen eladja a „százmilliós” értékű ingatlant. Verók István rövid megszólalásában szubjektívnek és személyeskedőnek nevezte Lászay János szavait. A terézvárosi ingatlanügy tárgyalása május 7-én újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.