Száz vádlott egy napon: kezdődik a Fészekrakó-csalók tárgyalása + Videó

Háromnaposra tervezett vádirat-ismertetéssel kezdetét veszi kedden az avasi Fészekrakó-csalás néven elhíresült, 278 vádlottat érintő tárgyalás.

NT
2012. 05. 22. 1:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlottak még 2005-ben, a sokgyermekes családok használtlakás-vásárlását támogató Fészekrakó programmal visszaélve, mintegy 170 millió forinttal károsították meg az államot, és mintegy 750 millió forinttal a hitelező bankot. A lap kitér rá, hogy a csalássorozat elsőrendű vádlottja egy ügyvéd, az ő segítségével juttatták a szervezők 25 éves futamidejű kölcsönhöz az erre nem jogosult családokat.

A csaláshoz hamis munkáltatói igazolásokat és túl nagy összegről szóló ingatlanbecsléseket használtak fel, ezért több munkáltató és banki ügyintéző is a vádlottak padján ül. A vád szerint a valós vételár és a papírokon szereplő ingatlanérték-különbözet jórészt a csalás szervezőinek zsebében landolt, de egy kisebb hányadot kaptak a lakásokba jogosulatlanul beköltözők is – írja a Magyar Nemzet.


A csalássorozat 132 ingatlant érint, a vád gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette, illetve más bűncselekmények.

Az ugyanezen a lakótelepen elkövetett, hasonló csalás miatt egy 29 és egy 79 vádlottat érintő per is elkezdődött már Miskolcon, egy szintén idekapcsolódó ügyben pedig rövidesen várható a vádemelés – közölte a lappal Szabó József.

Szociálpolitikai csalás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében első fokon egy ügy már lezárult. A taktaközi csalás néven ismertté várt bűncselekmény-sorozatért, amiben gyakorlatilag lakhatatlan házak építéséhez mintegy 450 millió forint szociálpolitikai támogatást vettek fel jogtalanul, az elsőrendű vádlott, a szerencsi építési hatóság volt vezetője tíz év börtönbüntetést kapott. Ez utóbbi ügyet is Miskolcon tárgyalták, ennek több mint 202 vádlottja nem fért el a tárgyalóteremben, ezért ki kellett bérelni a Nemzetközi Kereskedelmi Központ színháztermét. Jelen esetben erre nincs szükség, mert egy új jogszabály értelmében lehetőség van arra, hogy csak azok vegyenek részt a tárgyaláson, akik az adott vádpontban érintettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.