Az eltűnt vagyon nyomában

A nagy gazdasági és pénzügyi bűnperekben vagyon-visszaszerzési eljárást indíthatna a rendőrség és az adóhatóság külön egysége az igazságügyi tárca tervezete szerint.

2012. 10. 19. 3:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy figyelmet kiváltó gazdasági és vagyon elleni ügyekben nemegyszer előfordul, hogy a bíróság bűnügyi zár alá helyezi a vádlottak, a gyanúsítottak vagyonát. Korábban például a Globex-perben történt ez meg, legutóbb pedig – a többi között – a vörösiszap-katasztrófa miatt indult eljárásban került rá sor, ahol is a hatóság több vádlott ingatlanjait, bankszámláit, részvényeit vette zár alá. Az ilyen intézkedés célja rendszerint az, hogy megakadályozza a bűncselekménnyel szerzett vagyon kimentését, s elősegítse a sértettek kárának megtérítését.

A hatóság emellett az ügyek egy részében megpróbálja elérni, hogy később – ha a bíróság úgy dönt – megoldható legyen az elorzott vagyon elkobzása az állam javára. Kábítószeres perekben a bűncselekmények elkövetésének eszközét, olykor például a személyautót kobozzák el az elkövetőktől. Magyar György ügyvéd, a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjainak jogi képviselője a lapnak elmondta: az érintett vádlottak többször is kezdeményezték a zár feloldását, de ezt a bíróság elutasította. Az ügy tárgyalása folyamatban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.