Hűtlen kezelés az Educatio Kft.-nél?

Hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a rendőrség a felvételi eljárást bonyolító Educatio Kft. háza táján.

WL
2012. 10. 15. 2:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házkutatást tartottak a felsőoktatási felvételi eljárásért felelős Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. budapesti irodájában. A Magyar Nemzet érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. A bűnügyi szervek gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai a szeptember 19-i házkutatás során okiratokat is lefoglaltak a cégnél – tudatták, hozzátéve: a rendőrségi vizsgálódás a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése nyomán indult.

A Kehi a kormány határozata alapján világította át az Educatio Kft. 2008 és 2010 közti időszakra vonatkozó gazdálkodását, és idén júniusban tettek feljelentést hűtlen kezelés gyanújával. A vizsgálat során kiderült, hogy a cégnél alig három év leforgása alatt 1,3 milliárd forint vagyonvesztés következett be, a társaság 2010 közepére teljesen felélte a vagyonát, ezzel egy időben a lejárt adósságállománya meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

A Magyar Nemzet információi szerint a hivatal azért tett feljelentést, mert az Educatio kritikus helyzetének kialakulásához jelentős mértékben hozzájárultak a sorozatban meghozott felelőtlen vezetői döntések, az ésszerűtlen és súlyos hibákat tartalmazó üzleti tervezés, a pazarló gazdálkodás, valamint a szükséges vezetői intézkedések elmulasztása és a támogatások szabálytalan felhasználásából adódó visszafizetési kötelezettség.

A jelenleg már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonában álló kft. a vizsgált időszakban az MSZP-s Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium háttérintézményeként működött, az ügyvezető 2009. február 28-ig Kerekes Gábor, majd a kormányváltásig Visnyei Csaba volt.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.