időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Közel négymillióan fizetnek egészségügyi járulékot

WA
2012.11.21. 15:16

3,9 millió járulékot, illetve adót fizető biztosítottra több mint 9,6 millió igénybe vevő jogosult jut ma Magyarországon – közölte az OEP.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint közel 3,9 millió járulékot, illetve adót fizető biztosítottra több mint 9,6 millió igénybe vevő jogosult jut ma Magyarországon. Sélleiné Márki Mária főigazgató az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai, az OEP budapesti épületében tartott kihelyezett ülésén számolt be az általa vezetett intézmény elmúlt kétéves működéséről. Elmondta, 2007 óta 1,2 millióról a harmadára csökkent a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezők száma.

A főigazgató hangsúlyozta, a társadalom felelősségvállalásának tükrében a szolidaritás alapú társadalombiztosításnak kell érvényesülnie úgy, hogy a betegek azonos egészségi állapot mellett egyenlő eséllyel jussanak azonos diagnosztikus és terápiás lehetőségekhez.

70 170-en a várólistán

Közölte, jelenleg 70 170-en szerepelnek az országos várólista-nyilvántartásban; a legtöbben szürkehályogműtétre várnak, legtovább pedig a protézisbeültetésekre kell várakozni. Jelezte azt is, hogy a listáról néhány százan lejelentkeztek, mert a szükséges beavatkozást magánorvosnál végeztetik el. Elhangzott az is, hogy a praktizáló orvosok száma ma több mint 34 ezer, ám 42 százalékuk 55 évnél idősebb, 24 százalékuk pedig már elérte a 62 éves korhatárt is.

A képviselők az OEP-tájékoztatóról nem szavaztak, de hozzászólásaikban – párthovatartozástól függetlenül – elismeréssel szóltak a beszámolóról és a megújult intézmény működéséről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.