Kirúgnák a milliós „mutyikat” leleplező polgármestert

Menesztené a tompai képviselő-testület a város polgármesterét, aki milliós „mutyikra” derített fényt.

Kovács András
2012. 04. 16. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden feloszlathatja magát a tompai képviselő-testület, így megszűnhet a polgármester és a testület mandátuma – tudta meg az MNO. A képviselők a feloszlatás okaként azt jelölték meg, hogy a település ellen lejárató kampány indult az országos médiában, amely mögött szerintük Homoki-Szabó Róbert Tompa polgármestere áll.

Mint ismert, a hírTV Célpont című műsora arról számolt be, hogy 12 millió forintért épült játszótér a 4,5 kilométerre a város központjától, amelyet egy legelőn alakítottak ki. A főtér felújítására 80 millió forintot költöttek az előző ciklusban, amely akkor lett gyanús Homoki-Szabónak, amikor az egyik zászlórúd kidőlt. A televízió riportjából az is kiderült, hogy az előző ciklushoz kötődő képviselők akadályozzák a vizsgálatokat.

„Nem támogatják a tiszta viszonyokat”

Megválasztásom óta szeretnék tiszta, átlátható viszonyokat, korrekt pénzügyi helyzetet, felelős gazdálkodást mind az intézményeinknél, mind az önkormányzatnál – mondta el az MNO-nak Homoki-Szabó Róbert, Tompa városának polgármestere. Nem vagyok híve a felesleges, veszteséges, pazarló gazdálkodásnak, a megtörtént beruházásoknál a kivitelezők részéről megkövetelem a garanciális, első osztályú teljesítést, ami természetes kellene, hogy legyen, de sajnos korábban nem volt az – tette hozzá.

Homoki-Szabó rámutatott arra, hogy az előző ciklusban történtek olyan döntések, beruházások, amelyek felülvizsgálata szükségesnek bizonyult, több korábbi probléma napvilágot látott, amelyekben az elmúlt két évben köztem és a képviselők között nem alakult ki egységes álláspont, a testület, úgy tűnik, nem támogatja a rendet, a tiszta viszonyokat.

Az egész selejt

Tompán két olyan beruházást zártak le, amelynek vizsgálata folyamatban van, a városközpont-rekonstrukció és az orvosi rendelő felújítása – hangsúlyozta a polgármester. A városközponttal kapcsolatban műszaki szakértői szakvélemény áll rendelkezésre, mely szerint az egész beruházás selejt, helyenként balesetveszélyes – tette hozzá. Már az előző polgármester jelezte minőségi kifogásait a kivitelezővel szemben, aki az átadás óta eltelt közel két évben négy határnapot tűzött a hibák kijavítására, de eddig még nem teljesítette teljes körűen a hiányosságokat.

Homoki-Szabó tárgyalt a kivitelező cég ügyvezetőjével, többször a cég küldötteivel és a műszaki ellenőrrel bejárta a területet, jelezte a hibákat, öt testületi ülésre vitte be napirendi pontként a beruházással kapcsolatos problémákat és a megoldási javaslatokat, amelyeken a meghívás ellenére a cég képviselője nem jelent meg. Miután tárgyalásos úton semmi előrelépés nem történt, kezdeményeztem a polgári jogi, büntető feljelentések megtételét, de vagy a jegyző nem tette meg a szükséges büntetőjogi lépéseket, vagy a testület nem hatalmazott fel a jogos polgári igény érvényesítésére – mutatott rá a polgármester.

Ez miért okoz problémát?

Tompa első embere elmondta, hogy az orvosi rendelő kapcsán szintén kár érte az önkormányzatot, 2,3 millió forint értékben pénzügyi, valamint a tető – szakvélemények szerinti nem tökéletes – állapota miatt műszaki kár is érte a települést, ennek ellenére a képviselő-testület ez ügyben sem akarja megtenni a szükséges jogi lépéseket.

Jól jellemzi a helyzetet, hogy az államkincstár vizsgálata során négy szakember vett részt a vizsgálatban, az önkormányzat részéről műszaki szakértő és statikus járt el, és a hat szakértői vélemény egybehangzó volt – derült ki Homoki-Szabó ismertetéséből. „Ennek ellenére a vállalkozóval a testület döntése alapján megegyezünk, egy újabb műszaki szakember véleményének bekérésére, majd a szakember kijelölésekor a vállalkozó visszalépett.”

Megválasztásom után minden testületi ülésről, lakossági fórumról, közmeghallgatásról tévéfelvétel készül, és a helyi kábelcsatornán 3-5-ször vetítésre került, mivel a lakosság hiteles tájékoztatását fontosnak tartom – mondta a város polgármestere. Hogy ez miért okoz problémát a képviselőknek, azt nem tudom – zárta szavait a városvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.