időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gyurcsányi dicséret Orbánnak

KK
2013.02.09. 19:05

A brit sajtó szerint David Cameron a politikai nyertese az uniós megállapodásnak. Orbán Viktor egyértelmű magyar sikernek tekinti az egy főre eső nettó támogatás emelkedését. Az MSZP és a Jobbik kudarcról beszél, Gyurcsány Ferenc pártja viszont elégedett az eredménnyel.

A brit sajtó szerint David Cameron a politikai nyertese, a francia elnök pedig a politikai vesztese a pénteki uniós megállapodásnak. Az újságok a brit miniszterelnök jelentős győzelmeként értékelik, hogy a következő hét év uniós költségvetésének csökkentéséhez megnyerte magának Angela Merkel német kancellárt. A német sajtó felemás alkuról ír. A konzervatív Die Welt szerint az újraelosztás rossz szerkezete megmarad, mert az adófizetők lobbija gyengébb, mint a mezőgazdasági termelőké. A Frankfurter Allgemeine Zeitung ugyanakkor eredménynek tekinti, hogy a költségvetési szigor már nemcsak tagállami, hanem közösségi szinten is érvényesül.

„Nem a legtökéletesebb költségvetés, de \"

2014 és 2020 között 960 milliárd euró áll a tagállamok rendelkezésére az Európai Bizottság döntése szerint. Ez háromszázalékos csökkenést jelent az előző hétéves ciklushoz képest. A tényleges kifizetések tervezett összege 908 milliárd euró, ami 34 milliárd euróval kevesebb, mint korábban. Herman Van Rompuy szerint kiegyensúlyozott, növekedésösztönző költségvetésről állapodtak meg, mert a büdzsé jövőorientált, mértékletes és figyelembe veszi az európai gazdasági nehézségeket. „Talán nem a legtökéletesebb költségvetés, de mindenki számára tartalmaz jó feltételeket” – mondta a megegyezést követően az Európai Tanács elnöke.

A bizottság elnöke szerint a költségvetésben jelentősek a kohéziós támogatásra szánt összegek, miközben a forrásokat célirányosabban lehet majd munkahelyteremtésre és a növekedés beindítására fordítani.

„Egy fontos feltétele van a megállapodás működésének, és én ezt nagyon világosan ki is emeltem, ez pedig a rugalmasság maximális lehetősége – fogalmazott José Manuel Barroso. – Ez megengedi azt, hogy megváltoztassuk az alapot, például hogy a költéseket egyik évről a másikra mozgassuk. A rugalmasságra vonatkozó megállapodás hiányában a jövőbeli kötelezettségeket nem lehet kifizetésekké alakítani” – tette hozzá a bizottság elnöke.

Ez sem az igazi?

A francia államfő, a német kancellár és a brit kormányfő is elégedetten nyilatkozott a megállapodásról, de a britek körében voltak olyanok, akik szerint ez a keret sem az igazi.

„Még ezzel az úgynevezett jó megállapodással is a brit adófizetők a várakozások szerint a következő hét évben 50 millió fontot fizetnek naponta ezért a klubtagságért” – mondta Nigel Farage brit európai parlamenti képviselő.

Sokan úgy vélik, hogy a kötelezettségek és a kifizetések közötti különbség miatt az unió költségvetésének hiánya emelkedni fog. Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő úgy véli, hogy nagyon nehéz volt a parlamentnek elfogadnia ezt a tervezetet, aminek az az oka, hogy „hiányt növel”.

Az Európai Parlament várhatóan még az év elején megszavazza a büdzsét, hogy a vonatkozó szabályokat is időben el tudják fogadni.

Orbán: Egyértelmű magyar siker

Az uniós költségvetési vitáról, a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésről és a török miniszterelnök magyarországi látogatásáról is beszámol a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka hagyományosan Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik. A miniszterelnök egyértelmű sikerként beszélt az uniós alkuról a pénteki csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján és a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban is. Mint mondta, az egy főre jutó európai uniós nettó támogatás úgy nő Magyarországon, hogy közben a teljes költségvetési keret csökken. Hozzátette, hogy Magyarország – Litvánia után – a második az egy főre jutó közösségi források összege tekintetében.

„A 27 miniszterelnök megadta az elismerést Magyarországnak ezzel a döntéssel, és elismerte a magyar emberek három éven keresztül véghezvitt erőfeszítéseit, amit az adósságcsökkentés és a költségvetési hiány lefaragására fordítottunk” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

„2007 és 2013 között 660 ezer forint érkezett koponyánként Magyarországra, 2014 és 2020 között pedig 712 ezer forint fog érkezni, ez azt jelenti, hogy soha ennyi pénz koponyánként Magyarországra még nem érkezett – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott, szombaton rögzített interjújában, hozzátéve: soha ilyen előnyös számunkra az uniós tagság még nem volt, mint most”.

Kétszázmilliárdos megtakarítás

210 milliárd eurós megtakarítást jelent Magyarországnak, hogy továbbra is elszámolható az általános forgalmi adó az uniós pályázatoknál – mondta Győri Enikő uniós államtitkár. Amennyiben az Európai Parlament jóváhagyja a költségvetési jogszabályt, 2014 és 2020 között 20,6 milliárd eurót kap Magyarország fejlesztési beruházásokra és munkahelyteremtésre.

„A csúcson sikerült megmenteni magunkat néhány igen jelentős költségvetési kiadástól – mondta Győri Enikő. – Az eredeti javaslat szerint az áfa most már nem lett volna elszámolható az uniós pályázatoknál, illetve a társfinanszírozást is úgy változtatták volna, hogy a magyar rész picit megnövekedett volna. Ezeket elhárítottuk, ez évi 210 milliárd eurós megtakarítást jelent a költségvetés számára” – fogalmazott az EP-képviselő.

Megosztott az ellenzék

A Brüsszelben született döntés megosztja az ellenzéket. Az MSZP és a Jobbik kudarcról és katasztrófáról beszél, Gyurcsány Ferenc pártja viszont elégedett az eredménnyel. Orbán Viktor teljesítményét méltatta, de közben saját főnökét, Gyurcsány Ferencet dicsérte a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója.

„Az az előterjesztés, amelyben sikerült megállapodni, Magyarország számára kedvezőbb helyzetet teremtett, mint ami korábban volt – fogalmazott Varju László. – Azt kell, hogy mondjuk, hogy az elmúlt napokban eredményesen tárgyalt a miniszterelnök – tulajdonképpen megismételve azt, ami hét évvel ezelőtt történt, hogy a tárgyalódelegáció Magyarország érdekeit megfelelően képviselte, és eredményt ért el” – mondta a pártigazgató.

„Tragikus hatásokkal fog járni ” – Mesterházy Attila szerint az uniós költségvetés csökkentése azért tragédia, mert szinte minden hazai fejlesztés közösségi pénzből valósul meg.

„A magyar miniszterelnöknek jobban kellett volna harcolnia a magyar forrásokért, szerintünk ezt a költségvetést így, ebben a formában nem szabad támogatnia Magyarországnak” – mondta Mesterházy Attila, hozzátéve: „Kezdeményeznénk, hogy a magyar miniszterelnök, a magyar kormány hívja haza tárgyalásra az európai parlamenti képviselőinket, és készítse fel őket arra a vitára, amely az Európai Parlamentben történni fog.”

Jobbik: a teljes torta két százalékkal csökkent

Katasztrofálisnak tartja a 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi keretről szóló megállapodást a Jobbik. A radikális párt gazdasági kabinetjének vezetője szerint a kormány vereséget szenvedett a gazdasági szabadságharcban. Für Balázs azt mondta: az egymást követő kormányok mindent odaadtak az uniónak, de szerinte egy kifosztott országot kaptak cserébe. A politikus ezért ismét népszavazást követelt arról, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon-e.

„A teljes torta két százalékkal csökkent euróban számolva – mondta Für Balázs. – A magyar szelet pedig húsz százalékkal csökkent. Tehát mindenképpen igazságtalan és kirívóan nagy mértékben csökkent a magyar támogatás, ezt pedig mi igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartjuk. Az a véleményünk, hogy vétózni kellett volna” – fűzte hozzá a gazdasági kabinetvezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.