Híváslisták törölve

Nem vagy csak részben derülhet ki, hogy használhatta-e Portik Tamás azt a telefonszámot, amelyet a Nemzetbiztonsági Hivatal biztosított neki – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2013. 05. 08. 3:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl régi történet ez ahhoz, hogy nyomára lehessen jutni, hány alkalommal beszélhetett egymással a kilencvenes évek olajos bűncselekményeiről elhíresült Portik Tamás és a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Laborc Sándor azon a számon, amelyet második találkozójukon a bűnöző kapott a polgári elhárítástól. Ezt mondta a Magyar Nemzetnek több, neve elhallgatását kérő nemzetbiztonsági szakember, akik úgy vélték, a 2008 júliusában átadott hívószámról mára legfeljebb azt lehet kideríteni, hogy használták-e azt valaha is kapcsolattartásra.

Ismertetésük szerint a mobilszolgáltatókat egyebek mellett a hírközlési törvény kötelezi arra, hogy meghatározott ideig tárolják rajtuk keresztül létesített kapcsolatok adatait, köztük a hívások időpontját, a beszélgetések kezdeményezésének és fogadásának helyét behatároló cellainformációkat, valamint a hívások hosszúságának adatait. Ez az időpont alapesetben három év, és ennek leteltével a szolgáltatók törlik az adatokat, amelyek – tekintettel arra, hogy Portik közel öt éve egy, az elhárításhoz nem köthető számon léphetett érintkezésbe a főigazgatóval – már nem lelhetők fel a szervereken.

Mint ismert, a Laborc–Portik-találkozókon készült hangfelvétel leirata nyilvánosságra került. Ebből kiderült: Portik felajánlotta a titkosszolgálat vezetőjének, hogy terhelő adatokat szerez vagy kreál jobboldali politikusokról. A Portik–Laborc-találkozókról készült hanganyagok minőségével ugyan gondjuk van az ellenzéki politikusoknak, de azt ők sem állítják, hogy a felvételeket manipulálták. Az egykori titokminiszter, Szilvásy György saját maga és Laborc felelősségét mentegette a találkozók megjelent leirataival kapcsolatban a Hír TV április 25-i Rájátszás című műsorában.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága április 30-án arról döntött, hogy a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

(Swendt Pál)

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.