időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

A tízszázalékos dilemma

Magyar Nemzet
2013.07.05. 03:59

Ha nem sikerül közös listát állítani az MSZP-vel, akkor Bajnai Gordon pártja, az Együtt – a Korszakváltók Pártja akár önállóan is indulhat a jövő évi választáson, és listáján nem szerepelnek majd a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai.

– Nem volt ilyen tárgyalás, és nincs ilyen gondolat sem – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szigetvári Viktor. Az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnöke szerint ha kell, pártszövetségként is képesek megugrani a tíz százalékot, ugyanakkor nem ebben, hanem a szocialistákkal való közös indulásban gondolkodnak.

A közvélemény-kutatások szerint azonban Bajnaiéknak valóban érdemes megfontolniuk az önálló indulást, ha az MSZP-vel végül mégsem jutnának dűlőre. A Tárki júniusi adatai szerint míg a Fidesz–KDNP három, az MSZP pedig két százalékponttal növelte szavazói bázisát, ezzel együtt pedig csökkent a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya, addig az Együtt–PM támogatottsága négy százalék a teljes népességben. A biztos pártválasztók között a Fidesz–KDNP népszerűsége 48, a szocialistáké 24, az Együtt–PM-párosé pedig csupán hét százalék, azaz a jelenlegi állás szerint Bajnaiék ebben a felállásban nem kerülnének be az Országgyűlésbe.

Tény az is, hogy az Együtt–PM és az MSZP közös listaállítása körül eddig is sok konfliktus adódott. Nemrég a Népszabadság írt arról, hogy ha nem Bajnai Gordon lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akkor az Együtt–PM szinte bizonyosan külön listán indul.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában

Bákonyi Ádám


Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.