Hagyó-ügy: öt év után sem működik a százmilliós rendszer

A BKV Zrt. 118 millió forint összegű utastájékoztató beruházásának műszaki ellenőrei tanúkénti kihallgatásukon megerősítették a vádat.

BL
2013. 09. 03. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két tanú – mindketten ma is a BKV Zrt.-nél dolgoznak – egybehangzóan állította: a C.C. Soft Kft. 118 millió forintért „elkészített”, a Szentendrei HÉV Batthyány tér–Békásmegyer állomások közötti vizuális utastájékoztató rendszere a mai napig nem a rendeltetésének megfelelően, több hiányossággal, gyakori meghibásodásokkal működik.

A délelőtt meghallgatott tanú, nyomozati vallomását megerősítve, a bíróság előtt elmondta, hogy az utastájékoztató rendszer kiépítésére kiírt pályázat nyerteséről nem a felállított bizottság, hanem a BKV Zrt. vezetői döntöttek. A villamosmérnök végzettségű tanú hangsúlyozta: az utastájékoztató rendszert a C.C. Soft Kft. építette ki, amelyet annak ellenére hozott ki a „közbeszerzési pályázat” nyertesének a BKV Zrt. vezetése, hogy a cég soha nem készített hasonló rendszert, megfelelő referenciával nem rendelkezett.

A nyomozati vallomásból felolvasott részlet szerint mindannyian tudták, hogy a céget ajánló Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat ki „protezsálta” a BKV Zrt.-hez, ezért senki sem merte megkérdőjelezni döntéseit. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: a „folyosói pletyka” szerint a fővárosi önkormányzat vezetőinek a javaslatára került Balogh Zsolt negyedrendű vádlott a BKV Zrt.-hez. A főváros vezetői közül később Hagyó Miklós neve merült fel.

A tanú szerint a kivitelező cég által kiépített rendszer hiányosságai miatt a beruházás összegét csökkenteni kellett volna. Példaként említette, hogy a pályázati kiírásban szereplő LCD kijelzők helyett lényegesen olcsóbb, normál LCD televíziókat alkalmaztak, amelyek nem alkalmasak 24 órás üzemre, valamint csak közelről és kis látószögből olvasható a rajtuk futó szöveg. A cég eredetileg a többi pályázónál 10 százalékkal alacsonyabb áron, 85 millió forint nettó összegért vállalta a rendszer kiépítését, amit menet közben 99 millió forintra emeltek.

Június végén a BKV Zrt.-vel a Combino villamosok népszerűsítésére szerződést kötő cég vezetőjét hallgatták ki tanúként.

 

Korábban annak a GPS Capital Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek az egyik tulajdonosát hallgatták meg, melynek kilenc és fél hónapra lobbitevékenységért 32,8 millió forintot fizetett ki a BKV.

A vádirat szerint „a műszaki átadás-átvételi eljárást 2007. november 30-án lefolytatták, azonban eredményes próbaüzem a mai napig nem zárult le”. A vádirat kitér arra, hogy Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a teljesítés igazolását nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, ahol utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még karácsony előtt történjen meg. A beruházás ellenértékét két részletben utalták át a C.C. Soft Kft. részére, ezzel 118,8 millió forint kárt okoztak a közlekedési vállalatnak.

A délutáni tárgyalás elején Homonnai János ügyész bejelentette: módosítja a vádat, hat kisebb súlyú szerződést „kirekeszt a vádból”. Ezután az ügyész kérdésére a délután meghallgatott tanú – aki a délelőtti tanút váltotta a műszaki ellenőrzésben az utastájékoztatási rendszer kivitelezésekor a BKV Zrt.-nél – elmondta: a beruházással sok probléma volt, mert a kijelzők nem voltak alkalmasak kültéri használatra, valamint az alkalmazott szoftverrel is gond volt.

A mérnök kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az átadás-átvételkor nem volt száz százalékban működőképes a rendszer, harmincnapos hibamentes működés sem valósult meg, az utastájékoztató ma sem használható teljes körűen.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A per csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.