Bálna: pótmagánvád jöhet?

A Legfőbb Ügyészség elutasította a fővárosi önkormányzat panaszát a Bálna-ügyben.

2013. 11. 29. 5:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban a beruházásánál hűtlen kezelés miatt 2011-ben indított büntetőeljárást bizonyítottság hiányában szüntették meg. Az ezt jóváhagyott döntés ugyanakkor azt jelenti, hogy megnyílt az út a pótmagánvád benyújtása előtt.

A 8,6 milliárd forintos fejlesztésre az előző, MSZP–SZDSZ-es fővárosi többség idején Demszky Gábor volt főpolgármester azt mondta: „A budapestieknek egy fillérjébe sem kerül.” A november elején három és fél éves késéssel végre átadott létesítmény eddig nem sokkal több, mint tízmilliárd forintjába került a budapesti adófizetõknek. Nemrég azonban a Pécsi Ítélõtábla közbensõ ítéletével jogerõsen arról döntött, a CET-beruházás néven ismert korábbi PPP-fejlesztés hitelezője, az MKB Bank jogosan követeli a várostól, amit a balliberális korszakban kiválasztott máltai tulajdonosi hátterű, hárommilliós törzstőkéjű cégnek, a Porto Investment Hungary Kft.-nek kifizetett. Ez 7,7 milliárd forint volt, amely kamatostul jóval több mint tízmilliárdra rúg. A pécsi táblabíróság azért halasztotta el a tárgyalást az összeg megállapításáról, mert a fõváros a közbensõ ítélet ellen a Kúriához fordult.

Ismeretes, a Demszkyék által kötött szerződés alapján a várost 25 éven át 31 milliárdos kötelezettség terhelte volna. A főváros jelenlegi vezetését ismét nehéz pénzügyi helyzetbe hozó bírósági döntés azonban akár újabb büntetőeljárást is megalapozhat, hiszen az MSZP–SZDSZ-es városvezetés közpénzből vállalt garanciát egy magáncég hitelére. Mivel a fõvárosnál nem kapták még kézhez a panaszukat elutasító határozatot, így arról sem tudtak nyilatkozni, hogy élnek-e a pótmagánvád lehetőségével.Amennyiben igen, azt a KNYF-nél kell benyújtani, azonban az ügyészség csak továbbítja a magánvádas indítványt, annak befogadásáról az illetékes bíróság dönt.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.