Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Plagizált a szocialista politikus?

Bemásolt szövegrészeket találtak Sós Tamás doktori disszertációjában.

2014. 02. 08. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvannyolc olyan részt talált a Hír TV Célpont című műsora Sós Tamás Heves megyei MSZP-elnök 2010-ben írt doktori disszertációjában, amelyet forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át a saját dolgozatába más kutatók műveiből. A hivatkozás elmaradásával a szocialista vezető azt a hamis látszatot keltette, mintha saját gondolatairól lenne szó. Sóst egy plágiumkeresővel leplezte le a Célpont, amely megkereste azokat, akiktől a lopott részek származnak.

Kuttor Dániel 2005-ben írt tanulmányából például csak egy mondatot emelt át Sós, ám azt nem hivatkozta meg. Kuttor úgy nyilatkozott: csalódott, egyúttal emlékeztetett, a habilitáció feltétele a források pontos megjelölése, ráadásul ez erkölcsi kérdés is. Hajdu Zita 2008-as disszertációjából Sós három nagyobb részt emelt át hivatkozás nélkül. Hajdu értetlenül állt azelőtt, hogy azokat forrásmegjelölés nélkül vették át tőle. Mohácsi Márta szintén 2008-as disszertációjából is szerepelnek részek Sós dolgozatában, az egyezés ötszázalékos. Mohácsi azt állította: nem tudott arról, hogy Sós fölhasználta a munkáját.

A műsor birtokába került egy levél, amelyben Zachár László és megküldi Sós Tamásnak a disszertáció kijavított változatát – még annak hivatalos beadása előtt. Ennek szépséghibája, hogy Zachár is tagja volt Sós védésénél a bírálóbizottságnak. A Célpont Zachárt nem tudta megszólaltatni. Bábosik Istvánt, a bírálóbizottság elnökét viszont igen. Ő elismerte, lehetséges, hogy tőle is emelt át részeket Sós. „Mindent kiszűrni ugye az opponensek se tudnak. Lehet, hogy ők se vették észre” – fogalmazott Bábosik.

Fábri György, az ELTE docense közölte: plágiumgyanú esetén az adott intézmény doktori tanácsa hivatalos eljárást folytat le. Ha a gyanú megalapozott, az érintettet megfoszthatják doktori címétől.

Sós Tamás először azzal védekezett, hogy a doktorija háromnegyed része saját kutatás, ám a Célpont szembesítette vele, hogy mindössze 42 oldalnyi rész az, ami saját, annak is a jó része táblázat. Sós ennek ellenére büszke a munkára, legalábbis az utolsó 42 oldalra, és nem tart attól, hogy elveszik a doktori címét. Az MSZP megyei elnöke tagadta, hogy ismerte volna az opponenseit, ám ezt a Célpont birtokába került e-mail cáfolta. A nyilvánvaló egyezés ellenére tagadta, hogy Hajdu Zitától vagy Mohácsi Mártától lopott volna, és a szakirodalmi áttekintésről nem volt hajlandó beszélni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.